Ankara'da deprem olmaz mı?

Ankara'da deprem olmaz mı?
Ülkemiz çok yakın bir zamanda İzmir depremi ile sarsıldı. Deprem sonrası arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları 6 gün gece gündüz sürdü. Akıllara gelen ilk sorular ise deprem bölgeleri nereler ve yaşadığım kent, oturduğum bina depreme dayanıklı mı? Ankara'da deprem olmaz algısını bir kenara bırakmakta fayda var, çünkü Ankara da hem fay hatlarından hem de çarpık kentleşmeden kaynaklı risk altında olan bir şehir.

Ankara'da geçtiğimiz yıllarda birçok uyarıcı depremin oluşmasından sonra 'Ankara'da deprem olmaz' algısı artık yok olmaya başladı. Başkent'te yaşanabilecek deprem olasılıkları ise vatandaşları korkutuyor. Haberankara olarak Ankara’daki depreme yatkın bölgeleri ve toplanma alanlarını sizler için araştırdık.

Ankara’da Türkiye’deki konumu dolayısıyla 4. derece deprem bölgesi özelliğine sahip, Ankara için kaynak olacak birçok fay hattı bulunuyor. Daha önce meydana gelen depremlerden yararlanılarak belirlenen fay hatları 14 bölge olarak belirlendi. Bu kaynak bölgeler sırası ile Akşehir fay sistemi, Bala, Cihanbeyli-Yeniceoba, Çankırı, Dodurga, EldivanElmadağ tektonik kaması, Eskişehir fay zonu, Ezinepazarı fay zonu, Karabük-Kastamonu, Karadeniz kıyısı, Kızılırmak fay zonu, Kuzey Anadolu fay sistemi, Seyfe fay zonu ve Tuzgölü fay zonudur.

Ankara’da diğer fay hatlarına konumu dolayısıyla depreme en yatkın bölge Şereflikoçhisar iken çarpık kentleşme ve bina yapısı dolayısıyla Demetevler semti büyük risk altında. Araştırmalar Ankara'daki en riskli bölgenin Demetevler bölgesi olduğunu gösteriyor. Bunun dışında Ankara'nın kuzeyindeki Çamlıdere, Kazan ve Kızılcahamam'da risk içeren bölgeler arasında. Ankara'dan Ankara Fay Hattı geçmese de şehrin çevresinden geçen fay hatları riski işaret ediyor. Ankara bölgesini tehlike altına alan tek şey fay hatları değil, bölgedeki binaların sağlam olmaması da riski arttıran etmenler arasında.

Fay hatlarının yakınlığı nedeniyle ise risk taşıyan bölgeler arasında Şereflikoçhisar’ın ardından Haymana, Bala, Elmadağ, Kalecik ve Polatlı geliyor.

Olası bir deprem anında can güvenliğiniz için toplanma alanlarını ve deprem anında alınması gereken önlemleri öğrenmeniz gerekiyor. Tüm bu bilgilere AFAD’ın web sitesi olan www.afad.gov.tr üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ecem ULUBAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.