

Başkentte Ankara Miras Konuşmaları programı düzenlendi - Sosyal belediyecilik anlayışı ile çalışmalarına devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından 17’ncisi düzenlenen ‘Ankara Miras Konuşmaları’ programına ev sahipliği yaptı.
ABB, kentin tarihi ve kültürel mirasının korunmasının yanı sıra gelecek nesillere aktarılması amacıyla çeşitli programlar düzenlemeye devam ederken ‘Ankara Miras Konuşmaları’ programının konuğu Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz oldu. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığının periyodik aralıklarla düzenlediği ‘Ankara Miras Konuşmaları’nın 17’ncisiprogramı Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde gerçekleştirildi.
KENT KONSEYLERİNİN AMAÇLARI ANLATILDI
Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Yılmaz, kent konseylerinin amaçları, yerel yönetimlerdeki rolleri ve çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. TKKB ve AKK Başkanı Yılmaz konuk olduğu programda kent Konseylerinin amaçları, yerel yönetim bağlamındaki rolleri ve çalışmalarına değindi. Başkent Ankara’nın yalnızca Cumhuriyetle var olmuş bir kent olmadığının altını çizen TKKB ve AKK Başkanı Yılmaz konuşmasında; ''Friglerden Galatlara kadar bu kentte bir hikâye var. Sezar’a ev sahipliği yapan Hacı Bayram-ı Veli’yi ağırlayan Ankara, hiçbir zaman Orta Anadolu’nun ücra bir kasabası olmadı.'' ifadelerine yer verdi.
ANKARA'NIN ÖNEMİNİ VURGULADI
TKKB ve AKK Başkanı Yılmaz, “‘Göçmenler zamanı durdurur’ derler ya işte böyle bir ortamda herkes kendi sosyolojisini dükkânın sahibi bilerek, ötekini misafir bilmiş. Kentin müşterek hikayesinde hiç kimse aidiyet oluşturamadığı için herkes getirdiği alışkanlıkları kendi kıblesi ve kutsalı haline getirmiş. Birine göre Ankara sosyal yardımların mabedi, ötekine göre sanatın, birine göre eğitimin… Yüzlerce farklı kesim, yüzlerce farklı anlam yüklemiş bu kente. Belki de Ankara, kalıtımcı kültürün mabedi olabilseydi herkesin birbirine tahammül edip kimseyi ötekileştirmediği bir kültürde, Türkiye’deki kamplaşmayı durduracak rehber bir uygulama olacaktı.” dedi.
Ankara’nın, göçlerle birlikte farklı bir konuma geldiğini kaydeden TKKB ve AKK Başkanı Yılmaz, “Ben de Ankara’ya gelen o göçmenlerden olduğum için bu kadar cüretkar bir şekilde konuşuyorum. Kendi çaresizliğimizi saklamak için toplumsal bozukluğumuzu bir kabiliyet gibi dayattık. Çünkü bilmiyorduk. Kentli olmanın, kente aidiyete sahip olmanın, huzur olduğunu da yeni yeni anlamaya başladık. Ve biz bunu ‘az bilerek çok konuştuğumuz’ bir kent yapısında cüretkar cümleler kurarak birbirimizi incitmenin önüne geçtiğimizde, öteki dediğimizi anlamaya başladığımızda kent aidiyetimizi tamamlayacağız.'' şeklinde konuştu. Kentleşme ve aidiyet duygusuna yaptığı vurgu ile sözlerini sonlandıran TKKB ve AKK Başkanı Yılmaz, ABB'ye de teşekkürlerini iletti.
TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ
Programın sonunda Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’a katılımından dolayı teşekkür belgesi verdi.
Böylelikle 17'ncisi düzenlenen Ankara Miras Konuşmaları programı da sona erdi.