Hacı Bayram-ı Veli'de etik değerler söyleşisi Ankara'da düzenlendi
Başkent Kültür Yolu Festivali ile kültür ve sanat mekanları kapılarını açtı. Yerli ve yabancı sanatçıların bir araya gelmesiyle, konserlerden sergilere, söyleşilerden gösterilere kadar onlarca etkinlikle, sanatın kalbi 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında bu festivallerde atacak.
Başkent Ankara’da düzenlenecek etkinlikler ile şehrin benzersiz tarihi ve benzersiz dokusu, 4.7 kilometrelik rotada Başkent Kültür Yolu Festivali ile sanatseverler ile buluşacak.
Buika, Glykeria, Ara Malikian, Salif Keita, Dino Merlin, The Real Group, Anna Prohaska ve Deutsches Symphonie-Orchester Berlin konseri gibi önemli etkinlikler, festivallerde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Hacı Bayram-ı Veli'de Etik Değerler Söyleşisi
Festival kapsamında Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde 'Hacı Bayram-ı Veli'de Etik Değerler' adlı söyleşi gerçekleştirildi.
Söyleşinin açılış konuşmasını AED (Anadolu Evliyaları Derneği) Başkanı Pınar Öztürk yaptı.
Açılış konuşmasını yapan Anadolu Evliyaları Derneği Kurucu Başkanı Pınar Öztürk, "Bu hafta boyunca sizlere evliyanın büyüğü, Allah dostu, Ankara'nın manevi mimarı Mutasavvuf bilim insanı, rol model Hacı Bayramı Veli'den bahsedeceğiz.Zamanının müderrisi yani günümüzün üst düzey akademisyeni iken ilim yolculuğunu mana yolculuğuna dönüştürerek alim hırkasından derviş hırkasına bürünmüş Bir, Hacı Bayramı Veli'den bahsedeceğiz. Bir kenara çekilmek yerine rızkı için çalışmayı tercih eden, toprakla hemhal olmuş, tarımı, üretimi imece usulünü geliştirmiş bir Hacı Bayramı Veli'den bahsedeceğiz. Helal kazancı hakkıyla yapılan ticareti yani ahiliği ön plana çıkararak esnafı eğitmiş bir Hacı Bayram Veli'den bahsedeceğiz.Mülk aleminin tek sahibinin yaradan olduğunun bilinciyle onun aciz kulları için hiç gocunmadan kapı kapı dolaşıp sadaka toplayan bir Hacı Bayramı Veli'den bahsedeceğiz. Osmanlı Devleti'ne tasavvuf ateşiyle dokunmuş, Fatih Sultan Mehmet'in öğretmeni Akşemsettin Hazretlerini eğiterek Fatih'in yanına yerleştiren ve İstanbul'un fethine vesile olan bir Hacı Bayram Veli'den bahsedeceğiz. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'e mana ile tesir ederek Ankara'nın başkent olmasını sağlayan bir Hacı Bayram Veli'den bahsedeceğiz. Camisini inşa ederken Augustus Tapınağı'nı yakıp yıkmak, yok etmek yerine sonsuza dek korumak adına, camisini, tapınağının bitişiğine kuran ve onu bir duvar ile destekleyen barış ve sevgi anıtı misali bırakmış olduğu Hacı Bayram Veli Camii'ni planlayan bir barış elçisi, bir post moderniz, bir Futurist, Hacı Bayram Veli'den bahsedeceğiz." dedi.
Öztürk, açılış konuşmasının ardından sözü Profesör Doktor Deniz Umut Doğan ve Profesör Doktor Ali Halıcı'ya bıraktı.
Doğan ve Halıcı Hacı Bayram-ı Veli'de etik değerler hakkında görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Gelecek Partisi Ankara İl Başkanı Hakan Tokaç ve Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Karabudak, konuşmacılara söyleşi sonrası plaket verdi.
AED Başkanı Öztürk'ün konuşmasından öne çıkan satırlar şu şekilde:
Kıymetli vekillerim, kıymetli başkanlarım, kıymetli rektör yardımcım, kıymetli sivil toplum kuruluşu başkanlarım, çok kıymetli hazirun çok değerli konuklar ve sevgili Hacı Bayram Veli sevdalıları. Hepiniz hoş geldiniz. Bu yıl ilki düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında kadim şehrimiz Ankara'da bin dört yüz otuzlu yıllardan bu yana ilk kez Hacı Bayram Veli Hazretleri'ni anma haftasını gerçekleştireceğiz. Yedi gün boyunca aynı yer ve saatte Hacı Bayramı Veli'yi farklı konu başlıklarıyla anlatacağımız bu anma haftasını düzenlemek yüce Yaradan'ın ilmiyle bizlere Anadolu Evliyaları Derneği’ne nasip oldu. Bizler kimiz? Size kısaca bahsetmek isterim.
"Destek görev ve büyümeye devam eden bir derneğiz"
Derneğimizin kurucuları ve üyeleri olarak bizler Anadolu evliyalarının geleneklerini yaşatarak iyilik adına çalışan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Tasavuufi düşünce yapısına sahip olan bizler Hakk'a hizmetin halka hizmetten geçtiğinin bilincinde olan yoksulun, ihtiyaç sahibinin, hastanın yanında paylaşmayı ve yardımlaşmayı ilke edinmiş, eğitime son derece önem veren topluma örnek teşkil etmek isteyen
ve bu doğrultuda varlık gösteren bir topluluğuz. Henüz çok yakın zaman önce kurulmuş olmamıza rağmen çalışma konumuzun ilahi ve eşsiz olması sebebiyle karşılaştığımız her insandan destek gören ve
büyümeye devam eden bir derneğiz.
"Hacı Bayram-ı Veli'den bahsedeceğiz"
Bu hafta boyunca sizlere evliyanın büyüğü, Allah dostu, Ankara'nın manevi mimarı Mutasavvuf bilim insanı, rol model Hacı Bayramı Veli'den bahsedeceğiz.
Zamanının müderrisi yani günümüzün üst düzey akademisyeni iken ilim yolculuğunu mana yolculuğuna dönüştürerek alim hırkasından derviş hırkasına bürünmüş Bir, Hacı Bayramı Veli'den bahsedeceğiz. Bir kenara çekilmek yerine rızkı için çalışmayı tercih eden, toprakla hemhal olmuş, tarımı, üretimi imece usulünü geliştirmiş bir Hacı Bayramı Veli'den bahsedeceğiz. Helal kazancı hakkıyla yapılan ticareti yani ahiliği ön plana çıkararak esnafı eğitmiş bir Hacı Bayram Veli'den bahsedeceğiz. Mülk aleminin tek sahibinin yaradan olduğunun bilinciyle onun aciz kulları için hiç gocunmadan kapı kapı dolaşıp sadaka toplayan bir Hacı Bayramı Veli'den bahsedeceğiz.
Osmanlı Devleti'ne tasavvuf ateşiyle dokunmuş, Fatih Sultan Mehmet'in öğretmeni Akşemsettin Hazretlerini eğiterek Fatih'in yanına yerleştiren ve İstanbul'un fethine vesile olan bir Hacı Bayram Veli'den bahsedeceğiz.
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'e mana ile tesir ederek Ankara'nın başkent olmasını sağlayan bir Hacı Bayram Veli'den bahsedeceğiz. Camisini inşa ederken Augustus Tapınağı'nı yakıp yıkmak, yok etmek yerine sonsuza dek korumak adına, camisini, tapınağının bitişiğine kuran ve onu bir duvar ile destekleyen barış ve sevgi anıtı misali bırakmış olduğu Hacı Bayram Veli Camii'ni planlayan bir barış elçisi, bir post moderniz, bir Futurist, Hacı Bayram Veli'den bahsedeceğiz. Umarım, evet, umarım ki bu bir hafta boyunca onu hakkıyla anabilir ve anlatabiliriz.
"Anlatana da, dinleyene de ya nasip diyorum"
Bu manevi hazineyi günümüz insanının modern dünyasına aktararak onun ışığını tıpkı Fatih gibi tıpkı Atatürk'ün manevi alemine ulaştığı gibi bizi dinleyen siz çok değerli konuklarımıza ulaşmasını sağlayabiliriz. Maneviyat sonsuz bir yapı, tasavvuf, meşakkatli bir kapı, Hacı Bayram Veli, evliyanın büyüğü. Bu sebeple anlatana da, dinleyene de ya nasip diyorum. Nasibimizi alıp gönlümüzde yoğurup hal edebilmeyi diliyor, öncelikle Başkent Kültür Yolu Festivali'ni düzenleyen Türkiye Cumhuriyeti, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Bakan Yardımcımız Sayın Özgül Özkan Yavuz hanımefendiye ve Anadolu evliyalarının çok kıymetli üyelerine, çalışmalarından ötürü siz değerli konuklarımıza, katılımlarınızdan ötürü çok teşekkür ediyor sözü sevgili dostlarım Profesör Doktor Deniz Umut Doğan ve Profesör Doktor Ali Halıcı'ya bırakıyorum. Teşekkürler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.