Aşure günü ne zaman 2021, aşure günü ne yapılır? Aşure günü yapılacak ibadetler, dualar neler? Aşure nasıl yapılır, aşure malzemeleri, tarifi ve püf noktaları nelerdir?

Aşure günü ne zaman 2021, aşure günü ne yapılır? Aşure günü yapılacak ibadetler, dualar neler? Aşure nasıl yapılır, aşure malzemeleri, tarifi ve püf noktaları nelerdir?
Hicri Yılbaşı, Muharrem ayı 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü başlamasıyla, mübarek Muharrem ayının içinde yer alan aşure günü de geldi. Bugün başlayan Aşure günü için ise vatandaşlar aşure yapımını ve bu önemli günde yapılacak ibadetleri araştırıyor. Peki Aşure günü ne zaman 2021, aşure günü ne yapılır? Aşure günü yapılacak ibadetler, dualar neler? Aşure nasıl yapılır, aşure malzemeleri, tarifi ve püf noktaları nelerdir? İşte en güzel aşure tarifi..

2021 Aşure günü hangi tarihte? Mübarek Muharrem ayının içinde yer alan aşure günü için artık sayılı günler kaldı. İşte 2021 Aşure günü tarihi.

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLADI? 

Hicri Yılbaşı, Muharrem ayı 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü başladı.

AŞURE GÜNÜ NELER YAPILIR? 

Aşure günü yapılması gereken ibadetler, İslam dininde önemli bir yeri olan bu günü verimli geçirmek isteyen birçok Müsüman'ın gündeminde yer alıyor. Aşure günü duası ile birlikte bugün ne yapılması gerektiğini merak eden binlerde kişi, konuyla alakalı dini kaynakları araştırmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarına göre aşure gününde yapılması gereken ibadetler arasında oruç tutmak yer almaktadır. Ancak, aşure günü için tutulacak olan oruç, Muharrem ayının 10. günü degil, 10. gününü 11. gününe bağlayan gece niyet edilerek yapılabilmektedir. Dolayısıyla, aşure günü için oruç tutmak için 9 Eylül'ü 10 Eylül tarihine bağlayan gece niyet etmeniz gerekecektir.Zilhicce ayından sonra, hicrî yılın ilk ayı olan Muharrem ayı gelmektedir. Hz. Peygamber, “Ramazan ayından sonra en kıymetli oruç Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.”  buyurarak bu ayı “Allah'ın ayı” şeklinde nitelemiştir. Muharrem'i değerli kılan diğer bir husus ise, içerisinde Aşure gününün bulunmasıdır. Peygamberimiz, “Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına kefaret olmasını Allah'tan ümit ediyorum.” diyerek Aşure orucu tutmaya teşvik etmiştir. Hatta Peygamberimiz zamanında çocukların bile bu ibadete alışmasını arzu eden anneler, onlarla birlikte oruç tutmuşlar, onlara yünden oyuncaklar yaparak açlıklarını unutturmaya çalışmışlardır. Aşure orucu, câhiliye döneminde de bilinen ve tutulan bir oruçtur. Peygamber Efendimiz Medine'ye geldiğinde yahudilerin bu günde oruç tuttuklarını görmüş, sebebini sorduğunda yahudiler, “Bugün Musa ile İsrâiloğulları'nın Firavun'dan kurtuldukları gündür. Biz onu kutlamak için bu günde oruç tutuyoruz.” cevabını vermişlerdir. Bunun üzerine Allah Resûlü; “Biz Musa'ya sizden daha yakınız.” buyurarak Aşure gününde oruç tutulmasını emretmiştir.

AŞURE GÜNÜ DUASI NEDİR

AŞURE GÜNÜ OKUNACAK DUA NEDİR? 

Aşure günü duası hakkında resmi kaynaklarda net bir bilgi yer almazken, çeşitli kaynaklarda bugün için okunan duanın şu şekilde olduğu söylenmektedir;Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîmül hayyül kerîmül hannânül mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün es’elüke fîhel ismete mineşşeytânirra-cîm. Vel-avne alâ hâzihin nefsil emmârati bis-sûi. Vel-iştiğâle bi-mâ yukarribünî ileyke. Yâ zel-celâli vel-ikrâm. Bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn, Ve sallâllâhü alâ seyyidinâ Muhammedin vel alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.Mânâsı: Rahman ve Rahîm olan Allâh’ın adıyla.. Hamd, âlemlerin rabbi olan Allâh’a mahsustur. Salât ü selâm da Peygamber Efendimize, ehl-i beytine ve bütün ashabına olsun. Ey Rabbim, sen ebedî, ezelî, hayy, kerîm, hannân, mennânsın. Bu gelen, yeni bir yıldır. Ya Rabbi, kovulmuş şeytanın şerrinden bu yıl muhafaza olmayı istiyorum. Ve içimde, bana kötülüğü emreden nefsimle mücadelemde senden yardım diliyorum. Beni sana yaklaştıracak meşguliyetleri bana nasîb et, ey celâl ve ikram sahibi Rabbim. Rahmetinle, ey Merhametlilerin en merhametlisi… Efendimiz Muhammed-sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e, onun âline, ashabına ve bütün ehl-i beytine salât olsun..

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR? 

Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure günü ise 18 Ağustos Çarşamba günü.

Aşure günü dolayısıyla tarif, malzemeler ve yapılış bilgileri gündemde yer alıyor. Aşure yapımında malzemelerin etkisi elbette çok fazla. Bu nedenle hangi malzemeler kullanılır, aşureye hangisi ne zaman eklenmeli detayı oldukça önemli. Haberimizde aşurenin malzemeleri ve yapımıyla tüyoları paylaşıyoruz. İşte tam kıvamında aşure için detaylar…

AŞURE YAPIMINDA KAÇ ÇEŞİT MALZEME KULLANILIR?

Aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli. En önemli temel malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Beyaz fasulye, nohut, kuru bakla, hatta kuru börülce de konuyor. Bazıları buğday yerine pirinç, şeker yerine pekmez kullanıyor. Ayrıca sakız, anason katanlar da var. Üzeri kavrulmuş susam, badem, fındık, ceviz, kuşüzümü, nar taneleriyle süslenen bu nefis tatlı, bölgeden bölgeye, hatta aileden aileye farklılık gösteriyor. 41 çeşit malzemenin hepsi kullanılmadığında, besinlerin özü olduklarına inanıldığı için bir tutam tuz, biraz bal ve azıcık sütün bütün eksikleri tamamladığına inanılıyor.

AŞURE MALZEMELERİ:

  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı ufak küp küp doğranmış kayısı
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • Yarım su bardağı siyah kuş üzümü
  • 1 su bardağı fındık
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 3 litre sıcak su
  • 8-10 adet karanfil (kaynatılacak)

SÜSLENMESİ İÇİN;

  • 1 adet ayıklanmış nar
  • Yarım su bardağı toz antep fıstığı
  • Yarım su bardağı file antep fıstığı
  • 5 adet dilimlenmiş kuru incir
  • 2 yemek kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı susam
  • Yarım su bardağı çiğ badem
  • Yarım su bardağı ceviz (kararmaması için servis etmeden hemen önce ekleyin)

AŞURE YAPIMININ PÜF NOKTALARI

  • Aşurenin beyaz olması için buğdayın iyice yıkanması gerekir.
  • Haşlanmış nohudun suyunu mutlaka süzerek ekleyin.
  • Kuru meyvelerin içinde iri kalması için önceden suda bekletin, yıkanıp doğrayın ve buğdaya ekleyince çok kaynatmayın.
  • Aşurenin ekşi olamaması için buğday kaynamaya başlayınca köpüğü mutlaka alın.
  • Şeker aşureyi sulandırır ve malzemeleri dirileştirir. Bu nedenle şekeri en son ekleyin.
  • Aşurenin üzerini, kaseler ılıdıktan sonra süsleyin; aksi halde malzemeler aşurenin içine çöker.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.