AK Partili Elitaş'tan Ankara'da bekleyişte olan madencilere: Ben sizden oy mu istedim?

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'tan 15 yıldır haklarını arayan ve Ankara'ya girişleri engellenen Uyar Madencilik mağduru vatandaşlara şaşırtan bir cevap verdi. AK Parti'li Elitaş madencilere "Ben sizden oy mu istedim?" ifadelerini kullandı.

POLİTİKA 08.07.2021, 14:11 08.07.2021, 18:10
AK Partili Elitaş'tan Ankara'da bekleyişte olan madencilere: Ben sizden oy mu istedim?

Sözcü'den İlker Kılışaslan'ın haberine göre; Uyar Madencilik'ten alamadıkları tazminatları için 15 yıldır mücadele eden Somalı madenciler, son kez sorunun çözümü noktasında 4 Temmuz günü aileleriyle birlikte otobüsle Ankara'ya hareket etmişti.

Seslerini duyurmak için Ankara'nın yolunu tutan madencilerin otobüsü Ankara girişinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın önünde eylem yapacakları gerekçesiyle polis tarafından durdurularak kente girişine izin verilmedi.

Kente girişleri engellenen madencilerden oluşan 5 kişilik heyet ise önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, ardından AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşme yaptı.

AK PARTİ'Lİ ELİTAŞ'TAN MADENCİYE ŞOK CEVAP: BEN SİZDEN OY MU İSTEDİM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile görüşen madencilere “Haklarınızı verirsek, diğer madenlere emsal olur” yanıtı verildi.

Bakanlık yetkililerinden olumsuz cevap alan heyet daha sonra AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşme yaptı. Görüşme sırasında AKP'li Elitaş'ın verdiği cevaplar şok etkisi yarattı.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu tarafından aktarılan o görüşmede, mağdur madencilerden birisinin AKP'li Elitaş'a “Hakkımızı ödeyeceksiniz. AKP üyesiyim. Size oy verdim. Hakkımızı verin” ifadeleri kullandığı öğrenildi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın ise madenciye “Banane, banamı çalıştınız. Oy vermeseydin. Ben sizden oy mu istedim” şeklinde cevap verdiği öğrenildi.

AKP'li Elitaş'ın verdiği bu cevap, mağdur madencilerin tepkisine sebep oldu.

BU SEFER DE TBMM'YE YÜRÜŞYERİNE İZİN VERİLMEDİ

Elitaş ile yaptıkları görüşmeden beklemedikleri cevabı alan tazminat mağduru madenciler Ankara girişinden TBMM'ye yürüme kararı aldı.

Polis izinleri olmadığı gerekçesiyle yürüyüşe izin vermedi. Bir emniyet görevlisinin Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ile yaşadığı diyalog ise dikkatleri çekti.

Örgütlenme uzmanı Aksu'nun, “Biz anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin bize vermiş olduğu yürüyüş hakkımızı kullanıyoruz” sözlerine bir emniyet görevlisi “Zorbalıkla usul olmaz. Başvurunuz var mı? Toplantı ve yürüyüşler izne tabidir. Şehirlerarası yollar için Anayasa mahkemesinin kararını kendinize göre yorumlayamazsınız. Böyle bir şey yok” cevabı dikkat çekti.

CHP'Lİ ÖZEL VE VEKİLLER MADENCİYLERE DESTEK VERDİ

TBMM yürüyüşleri polis tarafından engellenen tazminat mağduru madencileri CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakıröz, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile birlikte ziyaret etti.

Ziyarette CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sorunun çözümü noktasında madencilerin yanında AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'yı aradı.

Madencilerin TBMM'ye yürüyüşlerinin engellendiğini, hak arama mücadelesinin kısıtlandığını ve yaşanan sıkıntıları anlatan CHP'li Özel, AK Parti'li Bostancı'dan sorunun çözümüyle ilgili uğraştıklarının ve madencilere bu konuda bir cevap verileceğinin sözünü aldığını ifade etti.

“ÖYLE BİR İNSAN NASIL GRUP BAŞKANVEKİLİ OLUYOR”

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın heyetteki bir madenciye sözlerinin kendilerini üzdüğünü ifade ederek şu ifadelere yer verdi:

* Böyle bir kişi nasıl grup başkanvekili oluyor. Cumhurbaşkanın talimatı var. Cumhurbaşkanın talimatı dinlemeyen bir kişi nasıl grup başkanvekilliği yapıyor.

* İşçi arkadaşımız ‘Biz size oy verdik' diyor, AK Parti'li Elitaş ‘Biz sizden oy mu istedik' diyor. Bu nasıl bir şey. TBMM'yi temsil eden bir vekil bir işçiye karşı nasıl böyle bir kelime kullanabilir. İki bakan çıktı ‘Biz madencinin yanındayım' dedi.

* İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soruyorum. Nasıl madencinin yanındasınız. Madencinin yanında olmadığını gördük. Bize izin versinler TBMM'ye yürüyelim ve Elitaş'a ‘Size verdiğimiz oyu geri almaya geldik' diyelim. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın vermiş olduğu torba yasayı Elitaş hangi gerekçeyle elinde tutuyor.

CHP'Lİ ÖZEL: YANDAŞLARIN İSTEDİĞİ HER ŞEYİ YAPIYORLAR

TBMM'ye yürüyüşleri engellenen madencilerin her zaman yanında olduklarının altını çizen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise şu ifadelere yer verdi:

* 8 yıllık bir mağduriyet var. Meclis kapanmadan önce bu torba yasanın çıkması gerekir. Madenler anayasa göre devletindir. Kendi işletmesi lazım. Ama nedense hep kötü işletenlere veriliyor. Canlar gidiyor, gözler gidiyor ama ben karışmam diyor. Ödemem diyor. Böyle bir şey yok.

* Biz madencinin tarafındayız. Yürüyeceğiz derlerse onlarla birlikte yürürüz. AK Parti'ye inat, bu ülkede hak aranabileceğini, hakkın söke söke alınabileceğini Somalı madenciler gösterdi. Talepleri haklıdır. Eylem yöntemleri meşrudur. Sonuna kadar onların arkasındayız. Sayın Elitaş bunu örnek teşkil edeceğini söylüyor.

* Ben kendisine söyledim bunun böyle olmadığını. Çözmeyeceğiz demiyorlar. Ama zamana yayıyorlar. Gelecek sene Ekim ayından itibaren zaten bir zaman aşımı olacak. Yani bu işin buralarda çözümlenmesi lazım. Çok uzun süren bir mağduriyet var. Yaşanan sorunun çözümü için Naci Bostan'cıyı aradım. Sorunu ileteceğini ve madencileri arayacaklarını ifade ettiler.

* Eğer çözüm olmazsa bizde madencilerin direnişlerinin yanında yer alırız. Ben çok mağdur gördüm. Ancak bu kadar mağdur bir kitle kolay kolay karşılaşılacak bir kitle değil. 5 büyük müteahhitin vergilerini af edecek kanunu çıkarıyorlar. Yandaşların istediği her şeyi yapıyorlar. Ama dönüp bu işi çözmüyorlar.

* Soma'da yaptığımız düzenlemeden sonra 200 milyon lira para ödendi, Uyar Madencilik mağdurlarını talebi 25 milyon liradır. Diğer 200 milyon halledilmişken, bununda halledilmesi gerekir. Kanuni bir düzenleme olmazsa bu sorun çözülmez. Madenci arkadaşlarımızı üzmesinler.

MADENCİLERİN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

AK Parti'li Elitaş'tan bekledikleri cevabı alamayan ve TBMM'ye yürüyüşleri polis tarafından engellenen madencilerin Ankara'ya girişindeki bekleyişleri devam ediyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'dan gelecek cevabı bekleyen tazminat mağduru madenciler tepkilerini baretleri yere vurarak ve  “İşçiler burada Soylu nerede” sloganları atarak gösterdiler.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Günün Anketi Tümü
Ankara'da sonbahar mevsiminde en çok tercih ettiğiniz yer neresi?
Ankara'da sonbahar mevsiminde en çok tercih ettiğiniz yer neresi?
Namaz Vakti 08 Haziran 2023
İmsak 03:19
Güneş 05:13
Öğle 12:53
İkindi 16:50
Akşam 20:22
Yatsı 22:07
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 36 88
2. Fenerbahçe 36 80
3. Beşiktaş 36 78
4. A.Demirspor 36 69
5. Başakşehir 36 62
6. Trabzonspor 36 57
7. Karagümrük 36 51
8. Konyaspor 36 51
9. Kayserispor 36 47
10. Kasımpaşa 36 43
11. Ankaragücü 36 42
12. İstanbulspor 36 41
13. Antalyaspor 36 41
14. Sivasspor 36 41
15. Alanyaspor 36 41
16. Giresunspor 36 40
17. Ümraniye 36 30
18. Gaziantep FK 36 25
19. Hatayspor 36 23
Takımlar O P
1. Samsunspor 36 78
2. Rizespor 36 68
3. Pendikspor 36 67
4. Bodrumspor 36 62
5. Sakaryaspor 36 62
6. Eyüpspor 36 62
7. Göztepe 36 60
8. Manisa FK 36 56
9. Keçiörengücü 36 56
10. Bandırmaspor 36 55
11. Boluspor 36 52
12. Altay 36 40
13. Erzurumspor 36 39
14. Tuzlaspor 36 38
15. Gençlerbirliği 36 38
16. Altınordu 36 35
17. Adanaspor 36 25
18. Denizlispor 36 23
19. Yeni Malatyaspor 36 16
Takımlar O P
1. M.City 38 89
2. Arsenal 38 84
3. M. United 38 75
4. Newcastle 38 71
5. Liverpool 38 67
6. Brighton 38 62
7. Aston Villa 38 61
8. Tottenham 38 60
9. Brentford 38 59
10. Fulham 38 52
11. Crystal Palace 38 45
12. Chelsea 38 44
13. Wolves 38 41
14. West Ham United 38 40
15. Bournemouth 38 39
16. Nottingham Forest 38 38
17. Everton 38 36
18. Leicester City 38 34
19. Leeds United 38 31
20. Southampton 38 25
Takımlar O P
1. Barcelona 38 88
2. Real Madrid 38 78
3. Atletico Madrid 38 77
4. Real Sociedad 38 71
5. Villarreal 38 64
6. Real Betis 38 60
7. Osasuna 38 53
8. Athletic Bilbao 38 51
9. Mallorca 38 50
10. Girona 38 49
11. Rayo Vallecano 38 49
12. Sevilla 38 49
13. Celta Vigo 38 43
14. Cadiz 38 42
15. Getafe 38 42
16. Valencia 38 42
17. Almeria 38 41
18. Real Valladolid 38 40
19. Espanyol 38 37
20. Elche 38 25