Galatasaray'da yarın yapılacak seçimle yeni başkan görevine başlayacak. Galatasaray başkan adayı Dursun Özbek'in listesinde yer alan ve projelerden sorumlu olacak Erden Timur, açıklamalarda bulundu.
Galatasaray'ın borcunun 2.6 milyar TL olduğunu ve bunun 2.2 milyarının ana para olduğuna dikkati çeken Timur, 1 yılda bu tutarın faizlerle 2.6'ya geldiğini belirtti. Borçların değişken faizde olduğunu söyleyen Erden Timur, "Yani TL referans faizi artı 1,5. 20'nin üzerine çıkarsa da artı 1. Şu an Türkiye'de enflasyonun yüzde 70 olduğunu düşünürsek, faiz yüzde 70 bile olabilir, üzerine bile çıkabilir. Yani şu anki faiz çok düşük. Düşük faize rağmen 400 milyon lira faiz ödüyoruz. Oldu ki 35 oldu; yüzde 36 faiz ödediğimizde yılda 1 milyar faiz demek. Dolayısıyla 10'larca yıldır 2.2 milyara çıkmış borç, 2 senede borç kadar faiz eklenecek. Bu sürdürülemez bir durum. Peki şu an mevcut varlığımız 2.6 milyar ödemeye yetiyor mu satarsak; maalesef yetmiyor. Burada da gerçekçi bakmak gerekiyor. Florya'yı satarsak, Mecidiyeköy'ü satarsak, Riva'dan gelecek gelirle yetmiyor. Neden yetmiyor çünkü bir anda bu gelir gelmeyeceği için her sene 400-500 milyon faiz dediğimizde, tahsilatın geliş hızıyla, borcun ödenme hızı karşılanmıyor" diye konuştu.
"Tüm gelir bize kalacak"
Gayrimenkuller hakkında detaylı açıklamalar yapan Timur, "Florya'da 22 dönem bir yerimiz var. Bugüne kadar, 5-6 yıldır Florya'da proje burayı Emlak Konut'la yapmaktı. Emlak Konut'la hasılat paylaşımı veya herhangi bir geliştiriciyle paylaşım yapıldığı zaman yaklaşık 850 milyon gibi gelir elde ediyor Galatasaray ama Emlak Konut'un şartı ne? Florya'nın boşaltılması haklı olarak. Bundan önce boşaltmadık. O yüzden Kemerburgaz'ı yapmak gerekiyor, oranın da maliyeti 300 milyon lira. Yapma süremiz 1,5 yıl. 1,5 yılda tahakkuk edecek faiz 650 milyon lira. Dolayısıyla 950 giderimiz var, 800 gelirimiz var. Florya'dan borcumuzu ödemek adına bir şey çıkmıyor. Mecidiyeköy ve Riva'nın kalanıyla da borcumuzu ödeyemiyoruz. Ne yapmamız lazım? Mevcut varlığımızı arttırıp, bunu farklı şekilde değerlendirip ve hiç kimseyle paylaşmamamız gerekiyor. Galatasaray'ın Florya'yı satması için Mecidiyeköy'ü yapmasa için ne Nef'e, ne de bir şeye ihtiyacı var. Kimseye ihtiyacı yok. Kimseyle gelirimizi paylaşmamamız lazım. İnşaatları yaptıracağız, tüm gelir bize kalacak. Basitçe tüm projelerde modelimiz bu" ifadelerini kullandı.