Başkent Ankara'da kış mevsimi ne yazık ki beklenen girişi gerçekleştiremedi. İl merkezinde sadece yılbaşı günü kısa süreli kar yağışı yaşanırken çevre ilçelerde de kar yağışı zayıf kaldı. Barajların beslenmesi için beklenen etkili yağışlar yaşanmayınca barajların doluluk oranları düşmeye devam etti.
ANKARA'DA BARAJLARIN AKTİF DOLULUK ORANI YÜZDE 1'E DAYANDI!
ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan son resmi verilere göre Ankara'ya içme suyu sağlayan barajların aktif doluluk oranı yüzde 1,03 seviyesine kadar düştü. Ankara adım adım yüzde 0 seviyesine doğru ilerlerken bir kere daha vatandaşlara suyu tasarruflu kullanmaları konusunda uyarı yapıldı.

ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay “Dünya genelinde yaşanan iklim krizi, Türkiye’de de ciddi şekilde hissediliyor. Bu durum su yönetiminde alternatif çözümleri zorunlu hâle getirdi. Vatandaşlarımızın olası susuzluk sorunundan en az şekilde etkilenmesi için tüm teknik ve mühendislik imkânlarını devreye alıyoruz. Çamlıdere Barajı’ndan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne günde yaklaşık 500 bin metreküp su gönderiyoruz.
Kurulan yüzer pompa sistemi, bu kapasitenin sürdürülebilirliğini güvence altına almayı hedefliyor. ASKİ’nin yürüttüğü bu çalışma hem mevcut su kaynaklarının verimli kullanımını sağlayacak hem de Ankara’nın kuraklık riskine karşı dayanıklılığını artıracak. Kurulan bu sistem kolaylıkla monte edilip sökülebilecek şekilde tasarlandı. Böylece barajlar dolu olduğunda rahatlıkla demonte edilecek, parçalar bakım yapıldıktan sonra koruma altında depolanacak ve tekrar ihtiyaç duyulduğunda sistem hızla devreye alınabilecek.” yeni bir pompa sistemi kurarak Ankara'ya içme suyu temin edeceklerini duyurmuştu.
Ankara'da yeni içme suyu kaynakları aranmaya devam ederken artık küresel iklim değişikliği ve kuraklığın kaçınılmaz olduğu belirtilerek tasarruflu su kullanımı bir kere daha hatırlatıldı. Herkesten suyun tasarruflu kullanılması istendi.