Ankara Etimesgut İlçesi
Etimesgut Ankara’nın büyük ve gelişmiş ilçeleri arasında yer almaktadır. Etimesgut ilçesinin gelişim süreci tarihin ilk dönemlerine kadar uzamaktadır. Etimesgut ilçesi metropol olarak kabul edilmiştir ve nüfusu ise 606.472 kişiden oluşmaktadır. Ortalama bir rakıma sahip olan Etimesgut’un rakımı 1.100 m’dir.
Etimesgut ilçesi sadece geçmiş çalışmalar ve tarihi ile değil aynı zamanda kültürel yapısı sebebi ile de öne çıkmaktadır. Yenimahalle ile birleşik olan Etimesgut, zaman içerisinde nüfusun artması sebebi ile ilçe konumuna yükselmiştir. 1990 yılından beri ilçe olarak varlığına devam etmektedir.
Etimesgut Tarihçesi
Etimesgut, Hititler döneminde kullanıldığı düşünülen yerleşkelerden biridir. Etimesgut ilçesi, Ankara’nın önemli ilçelerinden biri olup çağlar arasındaki geçişlere de hizmet etmiş bir lokasyondur. Tarihi kaynaklarda özellikle 10 ve 15. yüzyıl aralarında, birçok haritada Etimesgut’un çizildiği görülmektedir.
Etimesgut ilçesinin tarihi varlığı Ankara’nın gelişimine de destek olmuştur. Etimesgut ilçesi hem yaşam alanlarının oluşması noktasında dünya tarihinde önemli bir yer tutar hem de Ankara için spesifik önemi bulunur.
Etimesgut’ta Gezilecek Yerler
Etimesgut ilçesinde görülmesi gereken yerler vardır. Tarihi yapısı ile dikkat çeken ilçenin gezilecek yerlerine gitmek için ulaşım seçenekleri de geliştirilmiştir. Etimesgut gezilecek yerler arasında şunlar yer alır:
- Göksu Parkı: Göksu parkı doğal alanlar arasında bulunur ve Ankaralı halkın vakit geçirmesi için yapılmıştır. Ulaşım seçenekleri fazla olan Göksu parkına özellikle yaz aylarında daha sık gidilmektedir.
- Tepetaklak Ev: Tepetaklak ev konseptiyle hazırlanan yeni nesil müzelerden biridir. Eğlenme amacı ile de arkadaşlar ve aileler tarafından tercih edilir. Tepetaklak Eve toplu taşıma araçları ile de ulaşılabilir.
- Alışveriş Merkezleri: Etimesgut içinde birçok farklı alışveriş merkezi bulunmaktadır. Bu sebep ile de alışveriş yapmak ve temel ihtiyaçlardan özel ihtiyaçlara kadar tüm seçeneklere kısa sürede ulaşmak mümkündür.
- Niloya: Niloya, Ankara içerisinde yer alan bir köydür. Niloya Köyü olarak da bilinen bu alan eğlence merkezidir ve çocuklara yöneliktir. Genellikle aileler tarafından sıkça tercih edilen bir alandır.
- Türk Tarih Parkı ve Müzesi: Bağlıca’da yer alan Türk Tarih Parkı ve Müzesi, birçok kişinin dikkatini çekmektedir. Etimesgut ilçesine yakın mesafede olan bu müze, Türk tarihi hakkında önemli bilgiler vermektedir.
Etimesgut’ta Ne Yenir?
Etimesgut’ta yenen yemeklerin her biri farklı yörelere aittir. Etimesgut’un bir metropol olması sebebi ile burada farklı etnik kökenlerden birçok insan yer almaktadır. Dünyanın farklı şehirlerden gelen kişiler de Etimesgut’a yerleşmekte ve çalışma hayatına devam etmektedir. Bu sebep ile de Etimesgut’un meşhur yemekleri sadece Türk mutfağı ile sınırlı değildir. Etimesgut’un ünlü yemekleri arasında şunlar yer alır:
- Tantuni: Etimesgut’ta tantunici sayısı fazladır. Hem sokak yemekleri hem de kültürel lezzetler arasında yer alan tantuninin farklı seçenekleri ile karşılaşılabilir. Birçok farklı restoran sadece tantuni üzerine açılmıştır.
- Kebap: İç Anadolu şehirlerinin genelinde olduğu gibi Etimesgut’ta da kebap önemli bir yer tutar. Birbirinden farklı restoranlarda farklı kebap tarifleri ile karşılaşmak mümkündür.
- Ciğer: Farklı şekillerde hazırlanmış ciğer çeşitleri ile Etimesgut’ta karşılaşılır. Izgara, şiş, ekmek arası, sebzeli ve püreli olmak üzere farklı ciğer çeşitleri tüketilebilir.
Etimesgut’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Etimesgut ulaşım alternatifleri geliştirilmiştir. Toplu taşıma araçlarında 566 numaralı otobüs ve 530 – 5 numaralı olanlar tercih edilebilir. Etimesgut’a sadece otobüsler ile değil aynı zamanda dolmuşlar ile ulaşmak da mümkün. Etimesgut’a gitmek isteyenler kendi araçlarını kullanarak da ilçeye ulaşabilir. Kızılay’dan ve Ulus Meydanı’ndan kalkan otobüsler de bulunmaktadır. Tüm otobüsler ve araçlar Ankara’nın şehir merkezine gitmektedir.