Ankara'nın 93 yıllık tarihi burada gizli

Ankara'nın tarihi denilince akla ilk olarak Sıhhiye, Ulus tarafı gelir. Ankara caddeleriyle, sokaklarıyla, yeşil alanları, ulaşım ve sosyal imkanlarıyla yeni yüzyılı yakalayan bir başkenttir.

Ankara'nın 93 yıllık tarihi burada gizli

Ankara'nın tarihinin saklı olduğu Valilik binası içinde tam 93 yılı saklıyor. Uzun süre Sağlık Bakanlığı yapmış olan bina, valilik olmadan önce buna uygun şekilde restore edilmiş. Bina kapısından girince vatandaşları tarihi bir sergi karşılıyor. Sergiyi gezdiğinizde Ankara'nın nasıl bugünlere geldiğini net şekilde görebilirsiniz.

screenshot-4.jpg

ANKARA'NIN TARİHİ BURADA SAKLI

Sergi tam bir kuyumcu titizliği ile dizayn edilmiş. Her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Sadece Ankara'nın tarihini anlatan eserler özenle yapılmış bir ışıklandırma sistemi ile aydınlatılıyor. Ankara ile ilgili birçok belge ve dosya bu sergide sunuluyor.

Belgelerde Atatürk'ün imzasını ve hatta dönemin padişahının mührünü de görmek mümkün. Bu sergi geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez sloganıyla Ankara'nın 100. yılının sadece bugün ile değil geçmişte de temellerinin sağlam atıldığını gösteriyor.

screenshot-3.jpg

BÜTÜN BELGELERİ GÖRMEK MÜMKÜN

Sergide Ankara'nın bütün geçmişine ışık tutuluyor. Sokakları temizleyen temizlik işçilerine verilen iaşe bedelinin hangi kalemden ödendiğine ait belgeler, önceleri şehreminin başkanlığında toplanan belediye meclisi tutanaklarından örnekler, Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde Ankara’ya Elmadağ’dan getirilen içme suyunun getiriliş öyküsü, Ankara’nın meşhur Jansen imar planı konusunda değişik görüşleri de burada görmek mümkün.

screenshot-1.jpg

SANATÇILARDAN ANKARA

Serginin sonuna yaklaştığınızda 'Ankara Kitaplığı' diye bir yerle karşılaşacaksınız. İlginç olan şey kitapların kapakları. Kitapların adı ‘Ankara’, hepsi başkenti anlatıyor. Ankara ile ilgili okunması gereken ilk üç kitap oradaydı. Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Beş Şehir, Falih Rıfkı Atay’dan Çankaya, Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Ankara Kalesi izlenimleri

SONRAKİ HABER