Ankara'nın çözülmesi gereken en önemli sorunlarından! Tatlar Su Arıtma Tesisi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük atıksu arıtma tesisi olan Tatlar'ın kapasitesinin artırılması, Ankara için önemli bir çevresel ve ekonomik yatırımdır. Bu projenin hayata geçirilmesi, AK Parti ve MHP'nin oylarıyla engellenmiştir.

Ankara'nın çözülmesi gereken en önemli sorunlarından! Tatlar Su Arıtma Tesisi

Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi, Ankara'nın en büyük atıksu arıtma tesisidir. Tesisin mevcut kapasitesi, Ankara'nın 2030 yılına kadarki atıksu ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu nedenle, tesisin kapasitesinin artırılması gerekmektedir.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu arıtma tesisinin kapasitesinin arttırılması için uygun koşulları sağlamıştır. Proje için uygun koşulda dış kaynaklı kredi bulmuştur. Fakat, Cumhurbaşkanlığı 2023 yılı Yatırım Programı’nda da yer alan proje için kredi talebi ABB Meclisi’nde AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

2kisim1.jpg

PROJENİN HAYATA GEÇİRİLMEMESİ ANKARA'YI KÖTÜ ETKİLEYECEK

Sözcü Gazetesi'nden İsmail Saymaz'ın haberine göre, projenin hayata geçirilmemesi, Ankara'nın çevresini olumsuz yönde etkileyecektir. Arıtılamayan atıksu, Ankara Çayı'na karışarak, Sakarya Nehri ve İstanbul'un içme suyunu kirletecektir. Bu durum, halk sağlığı sorunlarına, ekonomik kayıplara ve çevre kirliliğine yol açacaktır.

AK Parti ve MHP'nin projeye karşı çıkması, Ankara ve çevresi için büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu riskin ortadan kaldırılması için, projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

dji-0038-copy.jpg

KREDİ REDDEDİLDİ

Arıtma Tesisi için ABB uygun koşullarda dış kaynaklı kredi buldu. Ancak kredi talebi Cumhur İttifakı engeline takıldı. Kredi talebi ABB Meclisi'nde AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Mansur Yavaş, reddi veto etti. Kredi talebini onayı iki aydır öteleniyor ve bu arada da proje durduruldu.

Finanse etmeyi kabul eden Uluslararası Finans Kurumu ve Fransız Kalkınma Ajansı, ASKİ'ye bir yazı yolladı. Yollanan belgede, sürecin uzaması durumunda kredinin başka işlerde kullanılacağı belirtildi. Sürecin uzaması dahilinde 37,4 milyon dolarlık ilave yük gelebilir. Proje uygulanmaz ise eğer sorumlular hakkında ceza verilebilir ve çevreyi kirletenlere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilir.

426-ivedik-02.jpg

Mansur Yavaş konuyla ilgili olarak şöyle demişti, “Arıtılamayan su Sakarya üzerinden İstanbul'a gidiyor. Bizi engellemek için reddediyorsunuz ama Cumhurbaşkanımızın torunları da aynı sudan içiyor. Siz insan hayatını düşünmez misiniz?”

AK Parti ABB Grup Başkanvekili Murat Köse ise Mansur Yavaş'ın bu suçlamalarına şu yanıtı verdi: “Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı'ndan 3 milyar TL'ye yakın kredi aldılar. Henüz kullanılmadı. 4-5 ay önce de 5 milyar TL'lik krediyi oybirliğiyle kabul ettik. Seçim geliyor ya, mağduriyet oluşturmak istiyor. Geçti o günler. Tüm kredileri verdik.”

SONRAKİ HABER