Uzay, günümüzde devletlerin adeta bir yarış halinde olduğu ve yaptığı çalışmalarla söz sahibi olmak için çalıştığı alan haline geldi. Farklı milletlerden astronotların gidip geldiği ve çeşitli noktalarına teknolojik araçların gönderildiği uzay ile ilgili tarihi bir an bundan yıllar önce yaşandı.
DÜNYAYI GEZME TURUNA ÇIKMIŞLARDI
ABD'nin Apollo 11 görevi kapsamında Ay'a giden ve ayak basan ilk insanlar Neil A. Armstrong, Michael Collins ve Edwin E. Aldrin dünyaya dönmelerinin ardından bir dünya turuna çıktılar. Farklı ülkelere giden ve gittikleri yerde Ay'a gittikleri için büyük bir ilgi ile karşılaşan bu 3 astronotun yolu 20-22 Ekim 1969 tarihlerinde Ankara'ya düştü.
O dönemin gazetelerinde de kendisine geniş yer edinen ziyarette Neil A. Armstrong, Michael Collins ve Edwin E. Aldrin Ankara halkı tarafından yoğun bir ilgi ile karşılaştı. Uzayı görme gibi bir ayrıcalığa sahip olan Amerikalı astronotlar Anıtkabir'e gitti ve ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarını gösterdiler.
Astronotlar ziyaretlerini tamamlamalarının ardından Ankara'dan ayrıldı. Yaşananlar ise başkent hafızasında kendisine yer edinmeyi başardı.