Bir zamanlar Ankara sokaklarında tur atıyorlardı: yüksek gürültülü ulaşım deneyimi

Ankara'da 1930'lı yıllardan beri şehir için ulaşımı sağlamak adına otobüsler kullanılıyor. Zamanla gelişen teknoloji ile çeşidi artan otobüs ve benzeri ulaşım araçları, Ankara halkı tarafından yoğun olarak tercih ediliyor.

Bir zamanlar Ankara sokaklarında onlar tur atıyorlardı

Ülkenin idare merkezi olan Ankara bu nedene paralel olarak sosyal hayatının da yüksek derecede gelişmesine tanık oldu. Bu bağlamda şehre zorunlu olarak hizmet üstüne hizmet sağlanırken bu hizmetler arasında şehir içi ulaşım sistemi kurma da dahil edildi.

1935 yılında Sovyetlerden alınan 100 adet ZİS marka otobüs ile Ankara'da belediye tarafından ulaşım serüveni başladı. Günümüzde Ankara'da EGO Genel Müdürlüğüne bağlı otobüsler ve metrolar ile birlikte Başkentray, dolmuş, özel halk otobüsü ve taksi gibi imkanlarda bulunuyor.

Bir zamanlar Ankara sokaklarında tur atıyorlardı: yüksek gürültülü ulaşım deneyimi

ANKARA'NIN CANLI HAFIZLARI OLDULAR

90 yıla yakın bir süredir devam eden Ankara'da belediye tarafından sağlanan ulaşım günümüzde nostaljik bir çok anıyı bünyesinde bulunduruyor. Her gün binlerce insanın kullandığı araçlar zaman ortak hafızalar oluşmasına katkı sağlıyor.

Bu anılardan sadece birisi olan ve halk arasında körüklü otobüsler olarak adlandırılan eski model EGO otobüsleri, bu araçları uzun süre kullananlar için geçmişe götüren bir hatıra olarak anımsanıyor. Bu otobüsler eskiden varken insanlar EGO otobüslerine kart alıp biner ve gürültülü bir şekilde bu otobüste giderdi. Ortasındaki döner kısmı ve uzunluğu ile hatırlanan eski 'kırmızı' ego otobüsler zaman içinde yerini daha konforlu ve teknolojik araçlara bıraktı.

Kaynak: Cengiz Ortataş
SONRAKİ HABER