Kira artış oranı belli oldu! Kasım ayı Ankara'da kira artış oranı hesaplama tablosu

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından kira artış oranlarının ne kadar olacağı merak edildi. Kasım ayı verilerinin ardından kiralarda ne kadar zam yapılacağı merak konusu olurken hesaplama tablosu belli oldu.

Kira artış oranı belli oldu! Kasım ayı Ankara'da kira artış oranı hesaplama tablosu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını 3 Kasım Cuma günü saat 10.00 itibariyle kamuoyuna duyurdu. TÜİK’in Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından kiralara yapılacak olan zam oranı merak konusu oldu.

Kiracı ve ev sahipleri ''Kasım 2023 dönemi kira artış oranı yüzde kaç oldu, kiralara yüzde kaç zam yapılacak?'' sorularına yanıt aramaya başladı. Türkiye’de vatandaşların en büyük sorunu haline gelen kira artışları için TÜİK'in açıkladığı verilerle yeniden gündeme geldi.

TÜİK EKİM 2023 ENFLASYON VERİLERİNİ DUYURDU

Türkiye İstatistik Kurumu, Ekim ayının enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 61,36 oldu. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %3,43, bir önceki yılın Aralık ayına göre %55,00, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,36 ve on iki aylık ortalamalara göre %54,26 olarak gerçekleşti. Açıklanan enflasyon rakamları aynı zamanda kira zam oranını da etkiledi. Kira artış oranının hesaplanmasında kullanılan enflasyon rakamının değişmesi ile hesaplamalar yeniden yapıldı.

KASIM 2023 KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen sistem üzerinden kira artış oranı hesaplanması yapılıyor. Kira zammı oranı için yapılan hesaplamada enflasyon rakamları dikkate alınırken enflasyon rakamlarında da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına göre hesaplama yapılıyor. Son 12 aylık TÜFE oranı aynı zamanda uygulanacak olan kira artış oranını etkiliyor. Her ay değişen kira artış oranı konut kiralarını da etkiliyor ancak konut kiralarında yüzde 25 zam sınırlaması uygulanıyor. Dolayısıyla kira artış oranının konutlarda herhangi bir geçerliliği bulunmazken bu oran kasım ayı içerisinde kira sözleşmesi yenilenecek olan iş yerleri ya da ilk kez ev kiralayacaklar için uygulanacak.

Kasım ayında uygulanacak olan kira artış oranı Ekim 2023 enflasyonunun açıklanması ile belli oldu. Tapu sahipleri kasım ayında kiraları Ekim ayı enflasyon oranı etkisi ile yüzde oldu. Ancak 1 Temmuz 2024 tarihine kadar kira artış sınırının yüzde 25 olarak uygulanmasına karar verilmişti. Söz konusu karar kapsamında yenilenecek konut hariç kira sözleşmelerinde resmi kira zammı üst sınırı yüzde 25 olacak. Örnek bir hesaplama yapıldığında;

  • KONUT KİRA BEDELİ: 17.000 TL
  • KİRA ZAMMI: Yüzde 25
  • ZAM FARKI: 4.250 TL
  • YENİ KİRA BEDELİ: 21.250 TL

Öte yandan işyeri, dükkan, ofis ve büro gibi ticari taşınmazlar için ise TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması uygulanmaya devam edecek.

  • İŞ YERİ KİRA BEDELİ: 10.000 TL
  • KİRA ZAMMI ORANI: Yüzde 54,26
  • ZAM FARKI: 5.426
  • YENİ KİRA BEDELİ: 15.426 TL

Hesaplamalar ve zamlar bu oranlar üzerinden yapılabilecek.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER