Polatlı'da çiftçiye sıcak hava uyarısı: Hastalık ve zararlılar arttı

Polatlı'da artan hava sıcaklığı ve nem oranı sonrasında çiftçilere uyarı yapıldı. Pancar, soğan ve mısır tarlalarından hastalık riskinde artış olduğu belirtildi.

Polatlı'da çiftçiye sıcak hava uyarısı: Zararlılar arttı

Başkent Ankara'da etkili olan sıcak hava nedeniyle tarlalarına pancar, soğan ve mısır eken çiftçilere uyarı yapıldı. Artan sıcaklık ve nem oranı sonrasında belirtilen tarlalarda hastalık ve zararlıların riskinin yükseldiği ifade edildi.

ÇİFTÇİLERE YÜKSEK SICAKLIK VE NEM SONRASI HASTALIK UYARISI!

Sıcak hava ve nemin artmasıyla birlikte pancar, soğan ve mısır tarlalarında hastalık riski yükseldi, ziraat mühendisi çiftçileri uyardı.

Hava sıcaklıklarının artması ve nem oranının yükselmesi, yoğun olarak ekilen pancar, soğan ve mısır başta olmak üzere birçok üründe hastalık riskini artırdı. Ankara'nın Polatlı ilçesinde sahada incelemelerde bulunan Ziraat Mühendisi Kerem Güler, çiftçileri koruyucu ilaçlamaları ihmal etmemeleri ve sulama düzenine dikkat etmeleri konusunda uyardı.

"Hastalık bir tarlaya girdiği zaman mücadelesi hem çok külfetli hem de çok masraflı oluyor"
Polatlı bölgesinde özellikle pancar ve soğan ekildiğini, son dönemlerde ise sıcaklıkları yükselmesine ve nem oranının da oldukça artmasına değinen Gürel, "Hastalık riski bu hava durumuyla bir hayli artacaktır. Çiftçilerimizin buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Hastalık bir tarlaya girdiği zaman geri dönüşü ve mücadelesi hem çok külfetli hem de çok masraflı oluyor. İlaçlamaların muhakkak geç olmadan yapılması, aşırı sulamaya dikkat edilmesi ve aşırı sulamadan kaçınılması çok önem arz etmekte.

Mısırda da beyazsinek zararını biz arazide yapmış olduğumuz kontrollerde çok yoğun bir şekilde görüyoruz. Empoasca dediğimiz zararlı ile tek bir ilaçlı mücadeleyle başa çıkamıyoruz. Belli periyotlarda ilaçlamalarını aksatmadan çiftçilerimizin yapmaları lazım. Şu an maalesef yağmurlama ile mısır yetiştiriciliği bölgemizde gerçekleşiyor ama damlamaya geçilmeli. Hem su tasarrufu yönünden hem doğacak hastalık, zararlı yönünden çok önem arz etmekte. Damlamanın da verime özellikle mısır tarımındaki verimi artırdığı bilinen bir gerçek. Bunlara dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

Yapılacak en ufak bir hatanın çiftçilerin 1 yıllık emeklerini zayi edebileceklerini belirten uzmanlar çiftçilerin bu dönemde çok dikkatli olmalarını istedi. Hastalık ve zararlılara karşı çiftçilerin gerekli durumlarda ziraat mühendislerinden yardım istemeleri önerildi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER