ANASAYFA Ekonomi 3 aylık enflasyon farkına göre hesaplandı! Emekli, memur, memur emeklisi ve asgari ücretliye yeni zam tablosu

3 aylık enflasyon farkına göre hesaplandı! Emekli, memur, memur emeklisi ve asgari ücretliye yeni zam tablosu

Asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına yapılacak olan zamda belirleyici rol oynayan 6 aylık enflasyon farkı için bekleyiş sürüyor. Şimdiye kadar 2 aylık enflasyon farkı ortaya çıkarken hesaplanan aylık farka göre maaşlara yapılacak olan zamla ilgili senaryolar da şekilleniyor. Açıklanan mart ayı enflasyonu ile beraber 3 aylık maaş farkı da ortaya çıkarken memur, emekli ve memur emeklisi ile asgari ücrete yeni zam tablosu da ortaya çıktı.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
3 aylık enflasyon farkına göre hesaplandı! Emekli, memur, memur emeklisi ve asgari ücretliye yeni zam tablosu

Bir çalışanın alabileceği en az maaşı ifade eden asgari ücretin yılda tek zam alacağı açıklanarak 2024 yılında rakam 17 bin 2 TL olarak belirlenmişti. Emekli ve memur maaşları 2024 yılının ikinci yarısında yeniden belirlenecek. Emekli ve memurların yılın ikinci yarısında yeni bir zam alacağı kesinleşirken mart ayı enflasyon verileri ile beraber 3 aylık enflasyon farkı da netleşmiş oldu. Maaşlara yapılacak zam oranında belirleyici unsurlar arasında olan enflasyon farkı için takip devam ederken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı enflasyon verilerini son dakika açıkladı. 

Aylık enflasyon farkı hesaplaması yapılırken uzmanlardan tahmini zam açıklaması geldi. Mart ayı enflasyon rakamları 3 Nisan tarihinde açıklandı. Mart ayı enflasyon rakamlarının netleşmesiyle birlikte 3 aylık farkla beraber maaş zammı belli olacak. Son açıklanan enflasyon rakamı sonrasında maaş zamlarına ilişkin beklentiler artarken hesaplamalar da yapılmaya başladı. 

3 AYLIK ENFLASYON FARKINA GÖRE MAAŞ ZAMLARI HESAPLANDI

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücret için gelecek ikinci zam açıklamasına çevrildi. Asgari ücrete tek zam yapılıp yapılmayacağı, yapılacak ikinci zam durumunda ise verilecek olan zam oranı şimdiden merak konusu oldu. Buna göre; Mart ayı enflasyon verileri 3 Nisan 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da açıklandı. Şubat ayı itibarıyla memur ve emeklilerin alacağı zam şimdiden yüzde 11,53 olarak belirlenmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre mart ayında ;

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %68,50, aylık %3,16 arttı.

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %3,16, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,06, bir önceki yılın aynı ayına göre %68,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,50 olarak gerçekleşti.

3 AYLIK ENFLASYON FARKI NE KADAR OLDU 2024?

Memur ve memur emeklisinin alacağı 3 aylık enflasyon oranı 15,62 seviyesine yükseldi. Bu rakamın yıl sonunda yüzde 75'e kadar çıkabileceğine dikkati çeken uzmanlar, rakamın ikinci altı aylık dönem için yüzde 60 - 65 oranında bir enflasyon farkı anlamına gelebileceğini aktardı.

Haberankara.com  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya Mehmetçik Vakfı'na bağış yapılmasını istedi

CHP Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya Mehmetçik Vakfı'na bağış yapılmasını istedi