5 aylık enflasyon farkına göre hesaplandı! Asgari ücrete yüzde 50 zam senaryosu

Ülkemizde asgari ücrete yapılacak olan zamda belirleyici rol oynayan 6 aylık enflasyon farkı için bekleyiş devam ediyor. Şimdiye kadar 5 aylık enflasyon farkı ortaya çıkarken hesaplanan aylık farka göre asgari ücrete yapılacak olan zamla ilgili senaryolar da ortaya çıktı.

5 aylık enflasyon farkına göre hesaplandı! Asgari ücrete yüzde 50 zam senaryosu

Ülkemizde bir çalışanın alabileceği en az maaşı ifade eden asgari ücret, 2024 yılında yeniden belirlenecek. 2024 yılında asgari ücrete ‘tek zam’ açıklaması yapılırken bu durumda milyonlarca çalışan için beklentiyi yükseltti. Asgari ücrete yapılacak zam oranında belirleyici unsurlarından olan enflasyon farkı için şimdiye kadar 5 aylık fark açıklandı.

5 aylık enflasyon farkı hesaplaması yapılırken uzmanlardan tahmini asgari ücret zammı açıklaması da geldi. Kasım ayı enflasyon rakamları 4 Aralık tarihinde açıklandı. Aralık ayı enflasyon rakamlarının da netleşmesiyle birlikte maaş zammı belli olacak. Son açıklanan enflasyon rakamı sonrasında asgari ücrette beklentiler artarken hesaplamalar da yapılmaya başladı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI TAHMİNİ OLARAK HESAPLANMAYA BAŞLADI

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücret zammına çevrildi. Asgari ücrete tek zam yapılıp yapılmayacağı ve verilecek olan zam oranı şimdiden merak konusu olmaya devam ederken beklentinin yüzde 50'yi aştığı ifade edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre kasım ayında enflasyon yıllık bazda yaklaşık yüzde 62 oranında gerçekleşti.

5 aylık enflasyon farkına göre hesaplandı! Asgari ücrete yüzde 50 zam senaryosu - Resim : 2

Bu rakamın yıl sonunda yüzde 70'e kadar çıkabileceğine dikkati çeken uzmanlar, rakamın ikinci altı aylık dönem için yüzde 42 - 45 oranında bir enflasyon farkı anlamına gelebileceğini aktardı. Yüzde 45'lik enflasyon farkına refah payı eklenmesi ile birlikte yüzde 50 oranında zam beklediklerini ifade eden uzmanlar maaşların 17 - 20 bin lira aralığında olmasını beklediklerini kaydetti. Ancak tek zam açıklaması ile birlikte beklentinin 20 bin lirayı aştığı da ifade edildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 11 Aralıkta bir araya geleceği toplantının detayları beklenmeye başladı.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER