ANASAYFA Ekonomi Aylık enflasyon farkına göre hesaplandı! Asgari ücret, emekli ve memura yeni zam senaryosu

Aylık enflasyon farkına göre hesaplandı! Asgari ücret, emekli ve memura yeni zam senaryosu

Ülkemizde asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına yapılacak olan zamda belirleyici rol oynayan enflasyon farkı için bekleyiş devam ediyor. Şimdiye kadar 1 aylık enflasyon farkı ortaya çıkarken hesaplanan aylık farka göre maaşlara yapılacak olan zamla ilgili senaryolar da şekilleniyor.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Aylık enflasyon farkına göre hesaplandı! Asgari ücret, emekli ve memura yeni zam senaryosu

Ülkemizde bir çalışanın alabileceği en az maaşı ifade eden asgari ücret, emekli ve memur maaşları 2024 yılının ikinci yarısında yeniden belirlenecek. Asgari ücrete yılda tek zam yapılacağına ilişkin açıklamalar gelirken emekli ve memurların yılın ikinci yarısında yeni bir zam alacağı ise kesinleşti. Maaşlara yapılacak zam oranında belirleyici unsurlar arasında olan enflasyon farkı için şimdiye kadar 1 aylık fark açıklandı.  

Aylık enflasyon farkı hesaplaması yapılırken uzmanlardan tahmini zam açıklaması da geldi. Şubat ayı enflasyon rakamları 4 Mart tarihinde açıklandı. Şubat ayı enflasyon rakamlarının netleşmesiyle birlikte maaş zammı belli olacak. Son açıklanan enflasyon rakamı sonrasında maaş zamlarına ilişkin beklentiler artarken hesaplamalar da yapılmaya başladı. 

MAAŞ ZAM ORANLARI TAHMİNİ OLARAK HESAPLANMAYA BAŞLADI  

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücret için gelecek ikinci zam açıklamasına çevrildi. Asgari ücrete tek zam yapılıp yapılmayacağı, yapılacak ikinci zam durumunda ise verilecek olan zam oranı şimdiden merak konusu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre şubat ayında  Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 67,07, aylık yüzde 4,53 arttı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 47,29 arttı, aylık yüzde 3,74 arttı.

Bu rakamın yıl sonunda yüzde 75'e kadar çıkabileceğine dikkati çeken uzmanlar, rakamın ikinci altı aylık dönem için yüzde 55 – 60 oranında bir enflasyon farkı anlamına gelebileceğini aktardı. 

Haberankara.com   

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ABB Başkanı Yavaş Pursaklar ve Akyurt seçim koordinasyon merkezlerini açtı!

ABB Başkanı Yavaş Pursaklar ve Akyurt seçim koordinasyon merkezlerini açtı!