Bakan Şimşek açıkladı! Kira artışlarına yüzde 25 sınırı devam edecek mi?

Kira fiyatlarının yükselmesi sebebiyle ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunların çözümü için kira artışlarına yüzde 25 zam sınırı getirildi. Yüzde 25 zam sınırının temmuz ayına kadar devam etmesine karar verilirken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten son dakika açıklaması geldi.

Bakan Şimşek açıkladı! Kira artışlarına yüzde 25 sınırı devam edecek mi?

Geçtiğimiz yıl kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan kira anlaşmazlıkları nedeniyle kira artışlarına yüzde 25 zam sınırı getirilmişti. Yüzde 25 zam sınırının Temmuz 2024 tarihine kadar devam edeceği ifade edilirken bu sınırın temmuz ayından sonra kaldırılıp kaldırılmayacağı da merak edilmeye başlamıştı. Kira anlaşmazlıkları nedeniyle yaşanan sorunların önüne geçmek adına uygulanan yüzde 25 zam sınırına ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten bir son dakika açıklaması geldi.

TRT Haber yayınında gündeme dair açıklamalar yapan Bakan Şimşek, ekonomi programıyla ilgili olarak da bir değerlendirmede bulundu. Büyüme rakamları, Döviz/TL ilişkisi, KDV, enflasyon ve kira artış sınırına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek'in konuşmalarından öne çıkan konu başlıklarını haberankara.com okurları için derledik.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN EKONOMİK DEĞERLENDİRMELER

Bakan Şimşek, uygulanan ekonomi programı hakkında yaptığı açıklamada "Program gerçekten çalışıyor; iç talepte bir yumuşama var, net ihracatın etkisi olumluya dönmeye başladı, büyümede bir dengelenme var.'' dedi. Türkiye'nin dış açığında neredeyse yarı yarıya bir düşüş olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, önemli dengesizliklerden birinin giderildiğini ifade etti. Bakan Şimşek, ‘’Ekonomide büyümenin kompozisyonu iyileşiyor, daha sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme var. Makroekonomik dengesizlikler yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Programa olan güven güçlü, sürekli pekişiyor. Programlar canlı organizma gibidir. Sürekli tekrar güçlendirilmesi, iyileştirilmesi, temellerinin sağlamlaştırılması çok önemli. Programı sürekli bir şekilde güçlendirme çabamız var ve bu devam edecek. Enflasyon beklentilerinde geçen yıla göre muazzam bir iyileşme var.'' dedi. Lirada ciddi bir değer kaybı için sebep olmadığını belirten Bakan Şimşek, bunun da enflasyonu düşürmeyi destekleyeceğini ifade etti.

Bakan Şimşek açıkladı! Kira artışlarına yüzde 25 sınırı devam edecek mi?

YÜZDE 25 KİRA ARTIŞ SINIRI KALDIRILACAK MI?

KDV'de herhangi bir artış öngörmediklerinin altını çizen Bakan Şimşek, ‘’Para politikası, maliye politikası ve gelirler politikası ahenkli bir şekilde çalışıyor. Yaz aylarında sadece baz etkisiyle değil, sadece kur destekleyici olduğu için değil, şartlar daha elverişli olduğu için değil; para, maliye ve gelirler politikası daha sıkı olduğu için enflasyonun düşmemesi mümkün değil.'' ifadelerini kullandı. Temmuz ayına kadar uygulanacak olan kira artış sınırı ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, ‘’Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum, etmesi yönünde yapılan bir çalışma da yok. Büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum.'' dedi. Bu kapsamda kira artış sınırı uygulamasının sona ereceğine ilişkin sinyal veren Bakan Şimşek, ‘’Enflasyonu düşürmekte kararlıyız; bu sene bir yere düşürdükten sonra geri çekilmeyeceğiz, tek haneye düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Enflasyon düştükçe bu ülke sürdürülebilir bir büyüme patikasına girecek. Önümüzdeki 12 ay içinde enflasyon çok büyük ihtimalle 30'un altına düşecek.'' dedi.

Enflasyonda da düşüş açıklamasına yer veren Bakan Şimşek, kira artış sınırına ilişkin başka bir açıklama yapmadı. Detayların haziran ayı içinde açıklanması bekleniyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER