Türkiye’de yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi süreci devam ediyor. Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) tarafından işçilere yapılan teklifler şu ana kadar kabul görmedi. Bugün ise kamu işvereni işçilere yeni bir teklifte daha bulundu.
İşçilere yapılan toplu iş sözleşmesi teklifine göre 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 24 ve ikinci altı ayı için ise yüzde 11 oranlarında zam teklifi yapıldı. 2026 yılının ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında da yüzde 6 zam teklif edildi.
600 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR
Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 600 bine yakın işçiyi kapsayan 2025 yılı KÇP görüşmelerinde süreç devam ediyor.
HEDEF ENFLASYONUN ÜZERİNDE
Görüşmeler çerçevesinde hükümeti temsil eden Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile işçi kesimi bir araya geldi. Görüşmede, işçi tarafına ilk altı ay için yüzde 24, ikinci altı ay için yüzde 11, üçüncü altı ay için yüzde 10, dördüncü altı ay için yüzde 6 olarak zam oranları teklif edildi. Hedeflenen enflasyon rakamları üzerinden verilen teklifte, altı aylık dönemlerde enflasyonun bu teklifteki oranların üzerinde çıkması halinde, farkın takip eden ücret zammı oranına ilave edilmesi önerildi.
Böylece yüzde 17'lik birinci altı ay zam teklifi 7 puan artış ile yüzde 24'e, yüzde 10'luk ikinci altı ay teklifi de 1 puanlık artış ile yüzde 11'e, yüzde 7'lik üçüncü altı ay teklifi 3 puanlık artışla yüzde 10'a, dördüncü altı ay teklifi olan yüzde 5 ise 1 puanlık artışla yüzde 6'ya yükseltildi.
İşçilere işçi temsilcileri üzerinden yapılan bu zam teklifinin nasıl bir karşılık göreceği henüz netleşmedi. TÜRK-İŞ’e bağlı işçi sendikaları cuma gününden itibaren greve gitme kararı almıştılar. Anlaşma sağlanamazsa işçiler greve gidecekler.