ANASAYFA Ekonomi Mart 2024 kira artışı zam oranı açıklandı! 2024 konut ve işyeri kira artış oranı hesaplama tablosu

Mart 2024 kira artışı zam oranı açıklandı! 2024 konut ve işyeri kira artış oranı hesaplama tablosu

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri sonrası kira artış oranlarının ne kadar olacağı merak konusu oldu. Şubat ayı verilerinin ardından kiralarda ne kadar zam yapılacağı merak konusu olurken işyeri ve konut kiralarında artış zam oranı da kamuoyunun bilgisine sunulmuş oldu. Bununla beraber Mart 2024 kira artışı zam oranı hesaplama tablosu belli oldu.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Mart 2024 kira artışı zam oranı açıklandı! 2024 konut ve işyeri kira artış oranı hesaplama tablosu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın ilk verisi olan ocak ayı enflasyon rakamlarını 4 Mar 2024 Pazartesi günü saat 10.00 itibariyle kamuoyuna duyurdu. TÜİK’in şubat ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından kiralara yapılacak olan zam oranı merak konusu oldu ve kiracılar ile mülk sahipleri araştırmalarına hızla başladı.   

Milyonlarca kiracı ve mülk sahibi ‘’Mart 2024 dönemi kira artış oranı yüzde kaç oldu, kiralara yüzde kaç zam yapılacak?'' sorularına yanıt aramaya başladı. TÜİK'in açıkladığı verilerle kiracıların sorunu haline gelen artışları için zam oranları yeniden gündeme geldi ve hesaplamalar da mart ayı için netleşti.  

TÜİK ŞUBAT 2024 ENFLASYON VERİLERİNİ DUYURDU   

TÜİK tarafından açıklanan yılın ilk enflasyon verisi ocak ayı için şubat ayında açıklandı. Yılın ikinci enflasyon verisi şubat ayı için ise mart ayında açıklandı. Şubat ayı enflasyonu kira zam oranını da etkiledi. Kira artış oranının hesaplanmasında kullanılan enflasyon rakamının değişmesi ile hesaplamalar yeniden belirlendi. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 67,07, aylık yüzde  4,53 arttı.

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde  4,53, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,54, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,07 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 55,91 olarak gerçekleşti.   

MART 2024 KİRA ARTIŞ ORANI KURUŞU KURUŞUNA HESAPLANDI   

Türkiye'de bir sorun haline gelen kira fiyatları için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen sistem üzerinden kira artış oranı hesaplaması yapılıyor. Bakanlığın kurduğu sistem devam ederken kira zammı oranı için yapılan hesaplamada enflasyon rakamları dikkate alınıyor. Açıklanan enflasyon rakamlarında ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına göre hesaplama yapılıyor. 

TÜİK tarafından açıklanan son 12 aylık TÜFE oranı aynı zamanda uygulanacak olan kira artış oranını etkilerken her ay değişen kira artış oranı konut kiralarını etkilemeye devam ediyor. Hükümetin aldığı kararla birlikte konut kiralarında yüzde 25 zam sınırlaması uygulanmaya devam ederken karara göre kira artış oranının konutlarda herhangi bir geçerliliği bulunmuyor. Hal böyleyken bu oran mart ayı içerisinde kira sözleşmesi yenilenecek olan iş yerleri ya da yeni ev kiralayacaklar için uygulanıyor.     

Mart ayında uygulanacak olan kira artış oranı Şubat 2024 enflasyonunun açıklanması ile belli olurken bakanlık kararı ile 1 Temmuz 2024 tarihine kadar kira artış sınırının yüzde 25 olarak uygulanmasına karar verildi. Söz konusu karar kapsamında yenilenecek konut hariç kira sözleşmelerinde resmi kira zammı üst sınırı yüzde 25 olarak karşımıza çıkacak. Bakanlık tarafından verilen örnek hesaplama ise şöyle;  

KONUT KİRA BEDELİ: 17.500 TL

KİRA ZAMMI: Yüzde 25  

ZAM FARKI: 4.375  TL  

YENİ KİRA BEDELİ: 21.875 TL    

İŞ YERİ KİRA BEDELİ: 16.000  TL 

KİRA ZAMMI ORANI: Yüzde 55,91

ZAM FARKI:  8.945 TL  

YENİ KİRA BEDELİ: 24.945 TL  

Söz konusu oranlar yeni sözleşmelerde geçerli olacak. 

Haberankara.com  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TÜİK Şubat 2024 enflasyon rakamlarını son dakika açıkladı! 4 Mart enflasyon verileri belli oldu

TÜİK Şubat 2024 enflasyon rakamlarını son dakika açıkladı! 4 Mart enflasyon verileri belli oldu