ANASAYFA Ekonomi Milyonlarca emekli için Yargıtay'dan Emsal karar! Eğer maaşınızı taahhüt ettiyseniz hemen inceleyin

Milyonlarca emekli için Yargıtay'dan Emsal karar! Eğer maaşınızı taahhüt ettiyseniz hemen inceleyin

Emekliler 2024 yılının 'Emekliler Yılı' olarak ilan edilmesinin ardından hemen her açıklamayı yakından takip etmeye başladı. Emekli maaşları ile ilgili düzenleme talepleri gündemde yer alırken Yargıtay'dan tüm emeklileri ilgilendiren emsal bir karara daha imza atıldı. Herhangi bir bankaya maaşı üzerinden taahhüt vererek kredi çeken emeklileri ilgilendiren karar duyuruldu.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Milyonlarca emekli için Yargıtay'dan Emsal karar! Eğer maaşınızı taahhüt ettiyseniz hemen inceleyin

Türkiye'de 16 milyonun üzerinde emekli bulunuyor. Emekliler 2024 yılının ilk 6 ayında geçerli olacak maaş zamlarını yüzde 49,25 üzerinden alırken en düşük maaş da 10 bin liraya sabitlendi. Ramazan Bayramı öncesi ikramiye ve promosyon ödemelerine de zam açıklaması gelirken milyonlarca emekliyi ilgilendiren emsal karar Yargıtay tarafından duyuruldu. 

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kredi borcunu emekli maaşı ile ödemeyi taahhüt eden emeklileri ilgilendiren emsal bir karara imza atarken bu karar da sosyal medyanın gündeminde yer aldı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 'emekli maaşından belli bir süre kredi ödemesi yapılmasından sonra bu kesintiye itiraz eden müşteriyi ilgilendiren kararı açıkladı. 

YARGITAY, TÜM EMEKLİLERİ İLGİLENDİREN EMSAL KARARI DUYURDU

Emekli maaş hesabının bulunduğu davalı bankadan kredi kullandığını, bankanın maaş hesabına bloke koyarak para tahsil ettiğini, promosyon gibi haklarından istifade ettirmediğini, kesintiler nedeniyle geçinemez hale geldiğini ileri sürerek hesap üzerindeki blokenin kaldırılmasını, kesintilerin durdurulmasını ve ayrıca dava tarihine kadar hesaptan kesilen tutarların davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. 

İlk Derece Mahkemesi, davacının kullandığı kredinin teminatı olarak emekli maaşından kesinti yapılmasına muvafakat ettiği ve bu yönde virman talimatı verdiği, sözleşmedeki bu hükmün haksız şart teşkil etmeyeceği, taksitlerin maaşından ödenmesini ihtirazî kayıtsız kabul edip sonrasında iadesini talep etmenin dürüstlük kuralı ile uyuşmayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

Bölge Adliye Mahkemesi, davacı vekilinin istinaf başvurusunun kabulüne, İlk Derece Mahkemesi kararını kaldırılarak yeniden esas hakkında hüküm kurulmak suretiyle davanın kabulüne, maaş hesabı üzerindeki blokenin kaldırılmasına karar verdi. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise “İlk derece mahkemesince davanın reddine yönelik verilen karar usul ve yasaya, Dairemizin yerleşmiş uygulamalarına uygun olup, bir isabetsizlik bulunmadığından, bölge adliye mahkemesince yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir” dedi. 

"KESİNTİYE İTİRAZ EDEN EMEKLİ BANKADAN ÖNCEKİ TAHSİLATLARI İSTEYEMEZ"

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, temyiz incelemesi neticesinde bölge adliye mahkemesinin kararını bozdu. Bozma ilâmında şu ifadeler yer aldı;

Bu çerçevede imza atılan karara bağlı olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ‘’Emekli maaşından belli bir süre kredi ödemesi yapılmasından sonra bu kesintiye itiraz eden müşteri, kesintiyi durduran bankadan önceki tahsilatları isteyemez''' dedi. Söz konusu karar ise milyonlarca emekli için emsal niteliğinde oldu. 

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ATO Şirketler için vergisel enflasyon paneli düzenleyeceğini duyurdu

ATO Şirketler için vergisel enflasyon paneli düzenleyeceğini duyurdu