ANASAYFA Ekonomi Prim ve yaş indirimi geliyor 1,5 milyona emeklilik hakkı geliyor! Erken emeklilik bekleyenlerin rotası şekillendi

Prim ve yaş indirimi geliyor 1,5 milyona emeklilik hakkı geliyor! Erken emeklilik bekleyenlerin rotası şekillendi

Çalışma hayatına devam eden milyonlarca vatandaş, erken emeklilik formüllerini araştırıyor. Erken emeklilik konusunda bilgi sahibi olmak isteyenlerin araştırmaları devam ederken 1,5 milyona yakın vatandaş için erken emekliliğin önünün açılacağı rota da belli oldu.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Prim ve yaş indirimi geliyor 1,5 milyona emeklilik hakkı geliyor! Erken emeklilik bekleyenlerin rotası şekillendi

Türkiye'de emeklilik sistemi ile ilgili olarak bazı detaylar zaman zaman gündem oluyor. Çalışma hayatına devam eden milyonlarca vatandaş özellikle erken emeklilik konusunda bilgi sahibi olmak üzere araştırmalarını sürdürüyor. Erken emeklilik için belirli şartlar bulunurken erken emeklilikle ilgili adımlar da takip ediliyor. Daha önce 86 maddenin içerdiği yasa teklifinin 55 maddesi onaylanırken ikinci bir torba yasada yer alan 3600 ek gösterge artışı, ev kadınlarına sunulacak prim desteği ve SSK ile Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi sonucu 7200 gün ile emeklilik olanağı sağlayan düzenlemelere ilişkin yeni detaylar sorgulanan konular arasında yer alıyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamaları merakla takip edilirken erken emeklilikle ilgili yeni detaylar da ortaya çıktı. 1999, 2002 ve 2006 yıllarında SGK'ya ilk kez kaydolanlar için erken emeklilik şartları gündemde yer alıyor. Hükümetin en öncelikli gündemi enflasyon olurken orta vadede de yeni emeklilik sisteminin devreye gireceği ifade edildi.

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR

Emekliler için yapılacak destekler, indirimler ve gelir artırıcı önlemlerin yanında memurların beklediği 3600 ek gösterge yasası, tamamlayıcı emeklilik, iş kanununda yapılacak değişiklikler, çalışma saatleri ile ilgili yenilikler, uzaktan, esnek çalışma modelleri hakkında yasal düzenlemeler olacağı bildirildi.

Yaklaşık 1 milyon esnafı ilgilendiren SSK, Bağ-Kur prim eşitliği, annelere sosyal güvence ve emeklilik imkanı gibi konular ele alınacak. Önümüzdeki dönemde TBMM gündemine gelecek erken emeklilik formülleri de belli oldu. 

Buna göre;

Emeklilik şartlarında SSK ile Bağ-Kur arasındaki farkı kapatacak ilk adım küçük esnaf için atılacak 9 bin gün olan Bağ-Kur prim şartı 7200 güne düşecek. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartı 9000'den 7200'e inecek.

Ev hanımlarını sosyal güvenceye kavuşturmak, emekliliklerini desteklemek için yeni düzenleme yapılacak. Bu kapsamda isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak. Düzenlemenin hayata geçirilmesiyle bu tutarın 2 bin 133 lira 60 kuruşunu devlet karşılayacak. Ev kadınları aylık 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecek.

Emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Modelin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim yapılırken, prim de eklenebilecek. Detaylar için TBMM'de konuyla ilgili yapılacak olan düzenlemeler takip edilecek. 

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Haymana Belediye Başkanı Levent Koç ilçede çalışmalarını sürdürüyor

Haymana Belediye Başkanı Levent Koç ilçede çalışmalarını sürdürüyor