ANASAYFA Ekonomi Resmi Gazete'de yayımlandı! Katma Değer Vergisi oranlarında da artış!

Resmi Gazete'de yayımlandı! Katma Değer Vergisi oranlarında da artış!

Türkiye'de 7 Temmuz'da da zam haberleri de halen gelmeye devam ediyor. Son günlerde bir çok alanda yapılan fiyat artışları can sıkmaya devam ederken bir zam da Katma Değer Vergisi(KDV) oranlarına geldi.
yazar
Haber Merkezi
Resmi Gazete'de yayımlandı! Katma Değer Vergisi oranlarında da  artış!

Resmi Gazete'de yayımlandı! Katma Değer Vergisi oranlarında da artış!- Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre bazı mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8 KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 KDV oranı ise yüzde 20'ye yükseltildi.

Bir çok alanı kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yüzde 50 oranında artış yapıldı.

3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesi gereğince verilen Karar, 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yüzde 50 oranında artışa tabi tutulan tarifeler ise şu şekilde; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlar.

ŞANS OYUNLARI

Vergi zam oranlarından nasibini alan kısımlardan bir tanesi de şans oyunları oldu. Vergi, spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10, at yarışlarında yüzde 14 ve diğer şans oyunlarında yüzde 20 olarak uygulanacak.

TÜKETİCİ KREDİLERİ

Öte yandan tüketici kredilerinde uygulanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) de yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi. BSMV, bankaların elde etmiş durumda bulundukları komisyon ve ücret kazanımları, sigorta şirketlerinin sigorta poliçeleri üzerinde göstermiş oldukları prim tutarlarından alınan vergiyi ifade ediyor.

OTOMOTİV

KDV artışı araç sahibi olmak isteyenleri de yakından ilgilendiriyor. KDV yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseldi. Böylece yüzde 80 ÖTV'li otomobillerde ki vergi yüzde 112'den yüzde 116'ya çıktı.

MTV'YE DE ZAM GELMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde ise Motorlu Taşıtlar Vergisi(MTV)'ye iki katı zam gelmişti.
En düşük MTV fiyatı 438 TL'yi görürken, 1-3 yaş arası araçlarda 101 bin 153 TL'den 202 bin 306'ya çıkmıştı.

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) 2023 yılı sonuna kadar yeni tescil edilecek araçlar ve mevcut trafiğe kayıtlı araçlar iki katı vergi ödeyecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şans oyunlarından alınan vergi oranı yükseltildi!

Şans oyunlarından alınan vergi oranı yükseltildi!