Şanslı grup 0 TL ÖTV ödeyecek! İşte ÖTV'siz alınabilecek binek otomobiller

Otomobil alanında engelli vatandaşların ÖTV muafiyeti hakkı bulunurken bu hakkı kullanmak için bazı belli başlı şartların taşınması gerekmektedir.

Şanslı grup 0 TL ÖTV ödeyecek! İşte ÖTV'siz alınabilecek binek otomobiller

Milyonların hayali artan fiyatların ardından araç sahibi olabilmek olurken araç fiyatlarının başını alıp gitmesi vatandaşların bu hayallerini ertelemesine neden olmuştu. Özellikle de vatandaşın sırtına ÖTV yük olurken ÖTV'siz araç alabilen engelli vatandaşlar yeniden detayları araştırmaya başladı.

Engelli vatandaşlar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden araç sahibi olma şanslarına sahip. Otomobil alanında engelli vatandaşların ÖTV muafiyeti hakkı bulunurken bu hakkı kullanmak için bazı belli başlı şartların taşınması gerekmektedir. Engelli araç limiti her sene yeniden değerleme oranına göre güncellenirken 2023 engelli araç kredisi ve ÖTV'siz alınabilecek binek otomobiller merak konusu oldu. Peki ÖTV'siz alınabilen araçlar hangisi, 2023 engelli araç kredisi ne kadar?

616x321-otvsiz-sifir-arabalari-devlet-duyurdu-sadece-bu-gruba-veriliyor-o-modellere-50-indirim-geliyor-kasim-2022-arab-1667914925784.jpg

ÖTV MUAFİYETİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanırken bu hesaplama doğrultusunda 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur. Bu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınmaktadır. ÖTV muafiyetli araç alma şartları araştırma konusu olurken engelli vatandaşların ÖTV muafiyetinden yararlanması için gerekli şartlar ise şu şekilde yer almaktadır;

  • Yüzde 40 engelli raporu ile ÖTV muafiyetli araç alım şartları
  • 18 yaşını doldurmuş olması.
  • Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu.
  • Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması.
  • Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
  • Araçta engel durumuna göre herhangi bir düzenleme yapılmayacaksa “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” ibaresi olması.
  • Raporda “Otomatik vitesli araç kullanılabilir” veya “Otomatik vitesli araç kullanılamaz” ibaresi olması.

ntro.webp

Yüzde 90 engelli raporu ile ÖTV muafiyetli araç alım şartları

  • Yüzde 90 ve üzeri engelli raporu.
  • Rapor üzerinde “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ibaresi yer almalı.
  • Yüzde 90 ve üzeri engel durumlarında 18 yaş sınırı yoktur. Aracı kendisi almak zorunda değil.
  • Aile üyeleri de (vasi kararı ile) satın alabilecek.

64b44b124e3fe11ea8039ee0.webp

ÖTV'SİZ ALINABİLECEK OTOMOBİLLER HANGİSİ?

ÖTV muafiyetinden yararlanabilen vatandaşlar ÖTV'siz alınabilecek binek araçlara göz atmaya devam ederken Fiat, Renault, Dacia, Hyundai, Kia, Toyota, Citroen, Peugeot, Opel, Skoda, Seat, Volkswagen, Ford, Nissan, Honda, Suzuki ve MG markalarına ait birçok araç alınabilmektedir.

SONRAKİ HABER