TCMB, 50 kuruşun tedavülden kalkacağı iddiasını yalanladı

Artış gösteren maliyetler nedeniyle 50 kuruşluk madeni paraların tedavülden kaldırılacağı iddia edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları iddiaların gerçek olmadığını belirtti.

TCMB, 50 kuruşun tedavülden kalkacağı iddiasını yalanladı

Ülkemizde son yıllarda hızla artış gösteren yüksek enflasyon beraberinde nakit para kullanımında birtakım sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. TCMB, piyasaların beklentisine rağmen henüz yeni banknot basımı yapmıyor.

Geçen yıl artış gösteren maliyetler sebebi ile 10 ve 25 kuruşluk madeni para üretimine son verildi. Darphanede yıl sonuna doğru 50 kuruşların basımının da durdurulmasının planlandığı öne sürüldü.

BİR 50 KURUŞUN ÜRETİM MALİYETİ 3 TL'Yİ AŞIYOR

Ekonomistler yaptığı açıklamasında bir 50 kuruş için üretim maliyetlerinin 3 TL'yi aştığını ifade ediyor. 1 TL için de 4,3 TL tutarında bir miktar harcanıyor. 5 TL'lik madeni para üretiminin artırılması 50 kuruş üretiminin ise durdurulacağı iddia edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarının söz konusu iddiaların gerçek olmadığını 50 kuruş basımının devam edeceğini belirtti.

TCMB, 50 kuruşun tedavülden kalkacağı iddiasını yalanladı

KOLEKSİYON DEĞERİNE SAHİP OLABİLİR

Sözcü'nün konu ile ilgili aktarmış olduğu habere göre uzmanlar şu anda milyonlarca üretilmiş olan 10, 25 ve 50 kuruşluk madeni paraların üretiminin durdurulması halinde diğer yıllarda madeni paraların koleksiyon değerine sahip olabileceğini ifade ediyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER