TCMB Başkanı Gaye Erkan enflasyonun gerilemeye başlayacağı tarihi açıkladı!

Enflasyon konusunda son dönemde yapılan peş peşe açıklamaların ardından TCMB Başkanı Gaye Erkan, bugün düşüşe geçilecek tarihi açıkladı.

TCMB Başkanı Gaye Erkan enflasyonun gerilemeye başlayacağı tarihi açıkladı!

Son dönemde enflasyon ile bağlantılı olarak pek çok alanda peş peşe zamların yaşanmaya başlanmasının ardından Merkez Bankası tarafından da enflasyonun düşürülmesine yönelik çalışmaların yapıldığı ifade edilmişti.

Konuya ilişkin süreç bu şekilde devam ederken hem bakanlıklar tarafından da enflasyonun ne zaman düşüşe geçeceği konusunda vatandaşlara belirli dönemlerde açıklamalar yapıldı. Bugün ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Gaye Erken, enflasyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ İÇİN TARİHİ AÇIKLADI!

Açıklanan son enflasyon raporları hakkında konuşan Erkan, bununla birlikte"Yıllık enflasyon mayıs ayındaki baz etkisiyle tepe noktasına ulaştıktan sonra 2024'ün ikinci yarısında gerileyecek. Baz etkilerinin ötesinde, enflasyondaki düşüş süreci birçok kanalla kendini gösterecek" şeklinde yaptığı açıklamalar ile düşüş için asıl tarihin belli olmaya başladığından bahsetti.

Düşmesi planlanan enflasyona ilişkin ise "Ortalaması yüksek, sürdürülebilir ve oynaklığı düşük milli gelir büyümesinin olmazsa olmaz koşulu olan düşük enflasyon, tek başına fiyat istikrarından çok daha geniş anlamda bir istikrara tekabül eder hale gelmiştir ve ülkemizin artık bu istikrardan taviz verme lüksü kalmamıştır" ifadelerine yer verdi.

FİYAT ARTIŞ HIZI GİDEREK DÜŞÜYOR!

Son olarak para politikasından en hızlı etkilenen ürünlerin de fiyat artış hızının düştüğünü belirterek, "Gelecekte enflasyonun ne olacağına dair beklentilerdeki düzelme, fiyat oluşumuna da yansımaktadır. Nitekim, fiyatlama davranışlarında da olumlu bazı gelişmeler yaşanıyor. Otomobil, beyaz eşya ve mobilya gibi, para politikasından daha çok etkilenen ürün gruplarında fiyat artış hızı azalmakla birlikte, uzun bir süreden sonra ilk kez indirimler görülmeye başlandı. Firmaların talepteki aşırılığın geri çekildiğini görerek fiyat indirimlerine başlamaları hem tüketiciler hem de rekabet ortamı için oldukça sevindiricidir." şeklinde açıklamalara yer verdi.

SONRAKİ HABER