TCMB Başkanı Karahan dezenflasyon koşullarının oluştuğunu duyurdu

İklim Ekonomisi Sürdürebilirlik Zirvesi'nde konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan dezenflasyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Gerekli koşulların oluştuğunu ifade eden Başkan Karahan, konuyla ilgili detayları da açıkladı.

TCMB Başkanı Karahan dezenflasyon koşullarının oluştuğunu duyurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonla mücadele kapsamında önemli adımlar atmaya devam ediyor. TCMB Başkanı Karahan, merakla beklenen Dezenflasyon konusunda önemli bir açıklama yaptı.

İklim Ekonomisi Sürdürebilirlik Zirvesi'nde konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan, nisan ayı başından itibaren Türkiye'ye portföy akımlarının DİBS başta olmak üzere 10 milyar doları aştığını söyledi.

"DEZENFLASYON PATİKASI İÇİN MAKROEKONOMİK KOŞULLAR ÖNEMLİ ÖLÇÜDE OLUŞTU"

İklim Ekonomisi Sürdürebilirlik Zirvesi'nde konuşan TCMB Başkanı Karahan, "Geldiğimiz noktada dezenflasyon patikamız için gerekli makroekonomik koşulların önemli ölçüde oluştuğunu düşünüyoruz. Dış denge daha sürdürülebilir bir hale gelmektedir.'' dedi. Açıklamasına devam eden TCMB Başkanı Karahan, ''Mayıs ayı dış ticaret verileri de cari işlemler hesabında olumlu görünümü devam edeceği sinyalini net bir şekilde vermiştir. Nisan ayı başından itibaren TL mevduat payındaki artış hızlanmış ve artış bu kez KKM hesaplarından çözülmenin yanında döviz tevdiat hesaplarından kaynaklanmıştır.

TCMB Başkanı Karahan dezenflasyon koşullarının oluştuğunu duyurdu

Dezenflasyon patikamıza göre Haziran ayında başlayarak manşet enflasyon yılın geri kalanında her ay gerileyecektir, baz etkileri nedeniyle yaz aylarında bu gerileme özellikle belirgin olacaktır. Para politikası duruşumuzu belirlerken bizim takip ettiğimiz gösterge aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edecektir. Hizmet enflasyonundaki katı seyir enflasyonist riskleri canlı tutuyor. Son dönemde sürdürülebilir finansman alanında da artış görüyoruz." ifadelerini kullandı.

DEZENFLASYON NEDİR?

Dezenflasyon fiyat artış hızının, yani enflasyon oranın zaman içinde azalması anlamına gelir. Yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş sırasında yaşanan düşen enflasyon sürecini ifade eder.

SONRAKİ HABER