Ticaret Bakanlığı'ndan haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen işletmelere para cezası!

Ticaret Bakanlığı, zorunlu servis ücreti ve kuver ücretini geçtiğimiz günlerde kaldırdığını duyurmuştu Ancak bazı işletmelerin maliyeti menü fiyatlarına gizli zam yaparak yansıttıkları iddia edildi. Bakanlık, iddialar üzerine denetime çıktı.

Ticaret Bakanlığı'ndan haksız fiyat artışı denetimi!

Konu ile ilgili açıklama Ticaret Bakanlığından geldi. Bakanlık, yaptığı açıklamasında işletmenin kendi ikrarıyla elde edilen bilgi ve belgelerin sevk edildiği ifade etti. İlgili şirkete 1 milyon TL'den fazla idari para cezası kesildiği belirtildi.

Tüketicinin korunması ve piyasa dengesinin sağlanması konusunda kararlılığa vurgu yapıldı. Bakanlık, bu tür uygulamalara asla müsaade edilmeyeceğini kaydetti.

Ticaret Bakanlığı, zorunlu servis ücreti ve kuver uygulamasının kaldırılmasının ardından, bu maliyeti menü fiyatlarına zam yaparak yansıtan işletmelere yönelik, haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen bir işletmeye 1 milyon 860 bin 170 lira idari para cezası uygulanacağını açıkladı.

BAKANLIK İNCELEME BAŞLATTI

Ticaret Bakanlığı, 5 Şubat 2026 tarihinde sosyal medya mecralarında yer alan ‘zorunlu bahşiş ve kuverin kaldırılmasının ardından menüye zam' başlıklı paylaşımlar üzerine ivedilikle inceleme başlattı.

Yapılan denetimlerde, söz konusu işletmenin masa ve restoran girişinde fiyat listesi bulundurmadığı saptandı. İşletme yetkililerinin denetim sırasındaki beyanında, daha önce ‘15 bin lira + yüzde 12 servis ücreti' olan hizmet bedelini, servis ücretinin kaldırılmasıyla birlikte ‘16 bin 500 lira' olarak güncelledikleri kaydedildi.

Ticaret Bakanlığı'ndan haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen işletmelere para cezası!

Bakanlık, servis ücretinin kaldırılmasına rağmen bu bedelin menü fiyatına dahil edilmesini ‘haksız ticari uygulama' ve ‘haksız fiyat artışı' olarak değerlendirdi.

1,8 MİLYON LİRALIK REKOR CEZA GÜNDEMDE

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, işletmenin kendi ikrarıyla elde edilen bilgi ve belgelerin Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na sevk edildiği belirtilerek, "Söz konusu eylemin 6585 sayılı Kanun kapsamında haksız fiyat artışı olduğuna karar verilmesi halinde, ilgili şirkete 1 milyon 860 bin 170 lira idari para cezası uygulanacaktır" ifadelerine yer verildi.

ETİKET VE YÖNETMELİK İHLALLERİNE DE GEÇİR VERİLMEDİ

Denetimlerde ayrıca, alkollü içecek menüsünde "TL" ibaresinin bulunmaması ve fiyat değişim tarihlerinin belirtilmemesi nedeniyle Fiyat Etiketi Yönetmeliği'ne aykırılıklar tespit edildi. Bu ihlaller sebebiyle işletmeye ayrıca idari işlem uygulandı.

Bakanlık, açıklamasında düzenlemeleri baypas etmeye çalışanlara müsaade edilmeyeceğini belirtti. Denetimlerin devam edeceği vurgulandı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER