Son yıllarda çevrim içi yemek siparişi platformları ile ilgili olarak en fazla duyulan şikayetlerden birisi olan komisyonlara dair düzenleme yapıldığı açıklandı. Ticaret Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında bu platformların restoranlardan almış olduğu komisyon ve hizmet bedellerinin açık ve ayrıntılı bir şekilde gösterileceği bildirildi. Aynı açıklamada bu platformların restoranları kampanya ve indirim yapmaya zorlayamayacakları hususu da yer aldı.
Ticaret Bakanlığı’nın kararıyla yemek siparişi sektöründe platformların satıcılardan tahsil ettikleri ödeme kalemlerine bir standart getirildi. Restoranlardan tahsil edilen tüm bedellerin ayrıntıları sadece restoranların görebileceği şekilde sistemde açık hale getirilecek. Uygulamanın 1 Nisan 2026 itibariyle zorunlu hale geleceği aktarıldı.
TARAFLAR ARASINDA ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK OLACAK
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, yemek siparişi sektöründe faaliyet gösteren elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların (platformlar) satıcılardan (restoranlar) tahsil ettiği komisyon, reklam, kurye ve kampanya katılım bedeli gibi farklı kalemler altındaki ücretlendirmelere standart getirildi. Kamuoyuna yansıyan yüksek komisyon oranları ve değişken ücretlendirme şikayetleri üzerine hazırlanan düzenlemeyle, taraflar arasındaki ticari ilişkilerde öngörülebilirliğin sağlanması hedeflendi.
![]()
MÜŞTERİLERE BİLGİLENDİRME YAPILACAK
Platformlar tarafından restoranlardan tahsil edilen tüm bedeller, hizmet kalemleri bazında ayrıntılı şekilde yalnızca restoranın erişimine açık olan "satıcı paneli" üzerinden gösterilecek. Sipariş onay aşamasında tüketicilere de siparişin ulaştırılma sürecindeki giderlerin satıcıdan tahsil edildiği ve bu giderlerin hangi kalemlerden oluşabileceğine dair genel bir bilgilendirme sunulacak.
Siparişin oluşturulması, iletilmesi, ödeme sürecinin işletilmesi ve temel altyapı hizmetleri gibi "asli hizmetler" için restoranlardan ayrıca bir bedel talep edilemeyecek. Ayrıca, platform tarafından restorana ek bir hizmet sunulmaksızın sadece kampanya faaliyetlerine katılım gerekçesiyle ücret tahsil edilemeyecek. Eğer bir kampanya için ek hizmet veriliyorsa, bu hizmetin bedeli katılım öncesinde restoranlara açıkça bildirilecek.
Uygulamanın hayata geçirilmesi için tüm sektöre 1 Nisan 2026'ya kadar süre verildi. Bu süre içerisinde sektör temsilcilerinden hazırlıklarını yapmaları ve sistemlerini ayarlamaları istendi.