Dünyada yumurta fiyatlarında büyük bir dengesizlik yaşanıyor. Kuş gribinden dolayı yumurta üretimi azalınca Türkiye gibi bu konuda üretim kapasitesi gelişmiş ülkelere olan talep arttı. Yumurta ihracatının artması iç piyasada arzın azalıp fiyatların yükselmesine neden olunca Ticaret Bakanlığı 25 Şubat’ta yumurta ihracatına müdahale etmişti.
Sofralık yumurta ihracatında olan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’na kilogram başına 0,50 ABD doları fon kesintisi uygulanmaya başlanmıştı. Ticaret Bakanlığı şimdi yeni bir karar aldı ve bu fon kesintisini 1,50 ABD dolarına yükseltti. Bu şekilde iç piyasaya daha fazla yumurta satışı yapılacak ve fiyat artışları önlenmiş olacak.
FON KESİNTİSİ ARTTI
Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada 25 Şubat tarihinde alınan kararla sofralık yumurta ihracatında kilogram başına 0.50 ABD Doları DFİF kesintisi yapıldığı hatırlatılarak, "2024 yılının son çeyreğinde yaşanan kuş gribi salgını yumurta üretimini önemli ölçüde azaltmış; artan iç talep, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmuştur. Halkımızın uygun fiyatla yumurtaya erişimini sürdürülebilir kılmak amacıyla, 25 Şubat 2025 tarihli ve 9526 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile sofralık yumurta ihracatına kilogram başına 0,50 ABD Doları tutarında DFİF kesintisi uygulanmaya başlanmıştır" ifadelerine yer verildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile birlikte, 53 gram altı "small" ve organik yumurtalar hariç DFİF kesintileri kilogram başına 1.5 ABD Dolarına yükseltildi. Türk Silahlı Kuvvetleri, dış temsilcilikler ve insani yardım amaçlı ihracatlar kapsamında gerçekleştirilecek tüm yumurta ihracatının fon kesintisinden muaf olacak.
Yumurta üreticilerinden gelen son açıklamalarda fiyatların normalleşmeye başladığı ama yeterince düşmediği ifade edilmişti. Bu yeni karar ile beraber iç piyasada sofralık yumurtaları tüketmek zorunda kalacak olan üreticiler fiyatlarda ciddi indirimler uygulamak durumunda kalabilecekler.