Yaşamanın bir maliyeti var! Yaşamak için aylık 53 bin liranın üzerinde harcıyoruz işte resmi rakamlar

Artan maliyetler ve her geçen duyurulan yeni zamlar aylık yaşam maliyetlerini etkilemeye devam ediyor. Maliyetlerin artması ile beraber aylık yaşamak için gerekli olan rakam da artış gösteriyor. Bu çerçevede yapılan bir araştırmada aylık yaşam maliyetimizin 53 bin lirayı aştığı bildirildi.

Yaşamanın bir maliyeti var! Yaşamak için aylık 53 bin liranın üzerinde harcıyoruz işte resmi rakamlar

2024 yılı zamlarla adından söz ettirmeye devam ediyor. Yeni yılda pek çok kalemde art arda zamlar duyurulurken bu zamlar da vatandaşların bütçe dengelerini sağlamalarında zorluk yaratmaya devam ediyor.

Türkiye'de zamlardan etkilenen pek çok kalem bulunurken özellikle gıda, fatura, kira gibi giderler bütçelerin büyük bir bölümünün tükenmesine neden oluyor. Vatandaşların bütçeleri zorlanmaya devam ederken aylık yaşam maliyeti de giderek artıyor. Bu çerçevede İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) araştırmasına göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80,29 arttı. İşte bir aylık yaşam maliyetinin yükseldiği rakam…

YAŞAMANIN BİR AYLIK MALİYETİ 53 BİN TL'Yİ GEÇTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İPA’nın Ocak ayına ilişkin ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması’ yayımlandı. İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80,29 artarken kentte dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 53.058 lira olarak hesaplandı.

Yaşamanın bir maliyeti var! Yaşamak için aylık 53 bin liranın üzerinde harcıyoruz işte resmi rakamlar

İstanbul’da yaşamanın maliyeti bir önceki aya göre yüzde 7,93 artarken bir önceki yılın Ocak ayına göre ise İstanbul’da yaşam maliyetinin yıllık artış oranı yüzde 80,29 olarak gerçekleşti.

Ocak ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 53 bin 58 lira olarak hesaplanırken kentte ortalama yaşam maliyeti, geçtiğimiz aya göre 3.899 lira arttı.

Yaşamanın bir maliyeti var! Yaşamak için aylık 53 bin liranın üzerinde harcıyoruz işte resmi rakamlar - Resim : 2

GIDA ÜRÜNLERİNDEKİ ARTIŞLAR GEÇİM SIKINTISINA EKLENDİ

Bütçe giderinin büyük bir bölümünü kaplayan gıda harcamaları için yapılan hesaplama dikkati çekti. Temel tüketim maddelerinin bir önceki yılın Ocak ayına göre fiyat artışlarına bakıldığında fiyat artışlarından birinin yüzde 52,83 artış oranı ile makarnada yaşandığı görüldü.

Yaşamanın bir maliyeti var! Yaşamak için aylık 53 bin liranın üzerinde harcıyoruz işte resmi rakamlar - Resim : 3

Temel gıda maddelerinin yıllık değişimleri incelendiğinde, fiyatı en çok artan ürünün yüzde 94,26'yla kuru fasulye olduğu görüldü. Bunu yüzde 89,06'yla çay takip ederken, tavuk etindeki değişim yüzde 86,85'i gördü. Bebek bezinin fiyatı yüzde 82,38; mercimeğin ise yüzde 85,88 arttı. Market ürünlerindeki zamlar nedeniyle 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 53 bin lirayı geçerken bu hesaplamanın diğer büyükşehirlerde ortalama olarak 50 bin lira olarak hesaplandığı bildirildi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER