Anneannesinin tarifiyle hazırladığı pastırma yoğun ilgi görüyor

Kasap Şakir Çizmeli, anneannesinin tarifiyle geleneksel ev pastırması hazırlıyor. Çizmeli'nin hazırladığı pastırma, hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun ilgi görüyor.

Anneannesinin tarifiyle hazırladığı pastırma yoğun ilgi görüyor

Kayseri'nin Develi ilçesinde yaşayan kasap Şakir Çizmeli, geleneksel ev pastırma lezzetiyle adından söz ettiriyor. Anneannesinin tarifiyle hazırladığı geleneksel ev pastırmasının lezzetine yurt dışından da talep oluyor.

Şakir Çizmeli, Kayseri'nin Develi ilçesinde kasaplık yapıyor. Çizmeli, anneannesinin tarifiyle yaptığı asırlık lezzet "Develi pastırması"nı 30 yıldır sofralarla buluşturuyor. 200 yılın üzerinde bir geçmişe sahip Develi pastırmasını geleneksel yöntemlerle yapan ilçedeki birkaç kişiden biri olan Şakir Çizmeli, pastırmasını yurt içi ve gurbetçiler aracılığıyla yurt dışına da gönderiyor. Çemen tozu kullanılmadan yörede yetişen acı biber, Gümüşören sarımsağından elde edilen çemenle sıvanan ve her zaman dış yüzeyi yumuşak kalan Develi pastırması, bu yönleriyle Kayseri pastırmasından ayrılıyor.

Anneannesinin tarifiyle hazırladığı pastırma yoğun ilgi görüyor

DEVELİ PASTIRMASININ ÖZELLİĞİ NE?

Develi pastırmasının lezzetinin çemenindeki aromasından geldiğini söyleyen Şakir Çizmeli, pastırmayı bel, bonfile ve kuşgömü etlerinden yaptıklarını belirtti. Çizmeli, "Temizledikten sonra ete bıçakla delik açıyor ve sonra tuzluyoruz. Tuzladıktan sonra bir kaba koyuyoruz, 3 gün bekliyor. Bu sayede et kanını salıyor. Sonra eti yıkıyor, bir gün suda bekletiyoruz. Beze sarıp dengeye alıyoruz ve suyunu salıyor. Bu işlemden sonra güneşte 45 gün kurutuyoruz. Daha sonra çemenini hazırlıyoruz. Bölgemizde yetişen biber, sarımsak ile kaya tuzu kullanarak çemenini yapıyoruz. Bizim pastırmanın özelliği yaş çemenin içerisinde beklemesidir" dedi.

Anneannesinin tarifiyle hazırladığı pastırma yoğun ilgi görüyor - Resim : 2

Annesinin de anneannesinden öğrendiği tarifi 30 senedir yaptığını anlatan Çizmeli, Hollanda, İngiltere, Almanya, Fransa, Lübnan gibi ülkelerde yaşayanlara da bu lezzeti ulaştırdığını söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER