Türkiye’de özel okullarda uygulanan fahiş fiyatlar velileri oldukça sıkıntılı bir durumda bırakıyor. Zaman zaman bu hususta şikayetler dile getirilse de konu gündemden düşmüyor. Özel okullarda velilerden talep edilen ek ücretler ile beraber bir öğrencinin maliyeti velilerin karşılayabileceği seviyenin çok üzerine çıkabiliyor.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldığı canlı yayında özel okul ücretlerine dair değerlendirmede bulundu. Velilerin şikayetlerinin önemli olduğunu belirten Bakan Yusuf Tekin, fahiş fiyatların tüm özel okulları kapsadığı algısının yanlış olduğunu belirtti. Rakam da veren Bakan Yusuf Tekin, Türkiye’de 12.500 özel okul içerisinde 1 milyon liranın üzerinde ücret talep eden okul sayısının sadece 82 olduğunu ifade etti.
YAPILACAK ARTIŞLARI BELİRLEDİK
Özel okulların velilerden talep edecekleri ücretlerin yıllık artışlarını bir sistem içerisinde belirlediklerini belirten Bakan Yusuf Tekin, "Önümüzdeki yılın fiyatları tanımlanırken bu sözleşme üzerinden ne kadarlık bir artış yapacaklarına dair bir düzenleme yaptık, bunları da onlarla birlikte yaptık, onlara da sorarak yaptık. Örnek olsun diye söyleyeyim, yeni yaptığımız düzenlemeye göre şu anda 200 bin lira olan eğitim ücreti, önümüzdeki yıl 263 bin lirayı geçemeyecek yani 2026-2027 eğitim-öğretim yılı için. 400 bin lira olan ücret, 526 bin lirayı geçmeyecek.” dedi.
![]()
EK ÜCRETLERİN SÖZLEŞMEDE YAZILMASINI İSTEYİN
Velilerden eğitim ücreti dışında talep edilen ücretler konusunda da dikkat çeken Bakan Yusuf Tekin, “Okullardan öğrenciler için istenen eğitim ücreti dışındaki diğer ücretlerle ilgili de bunların da kayıt altında olması gerekiyor. Biz elden ya da ayni, nakdi yapılan ödemeleri göremiyoruz, göremediğimiz için veliler 'geçen yıl bizden şu kadar kıyafet parası istendi' veya 'şu kadar yemek parası istendi, bu yıl şu kadar isteniyor' gibi söylendiğinde biz bunları kontrol edemiyoruz ama sisteme işlenmiş olursa oraya da bir sınırlama getirdik, aynı oranlar orada da geçerli. Dolayısıyla çocuklarını özel okula yazdıran, göndermek isteyen velilerden istirhamımız, bu işlemlerin de elektronik bankacılık işlemleri üzerinden bir sözleşmeyle olursa, biz aradaki ortaya çıkabilecek ihtilafları çözerken bu belli rakamlar üzerinden hareket edebiliriz." ifadelerini kullandı.
Özel okullarda uygulanan fahiş fiyat sorunundan şikayet eden velilerin yaptığı uyarıları dikkate almalarını isteyen Bakan Yusuf Tekin, öğrenci ve veli dostu bir politika ortaya koyduklarını belirtti. Özel okullar için gerekli denetimlerin sürekli yapıldığını Bakan Yusuf Tekin sözlerine ekledi.