Çankırı'nın suyunu karşılayan Güldürcek Barajı alarm veriyor

Çankırı’nın içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Güldürcek Barajı’nda su seviyesi yüzde 17,25’e kadar düştü. Vatandaşlar 55 yıldır böyle bir durum ile karşılaşmadıklarını söylediler.

Çankırı'nın suyunu karşılayan Güldürcek Barajı alarm veriyor

Türkiye’de yaşanan kuraklık barajları vurmaya devam ediyor. Çankırı’nın su ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Güldürcek Barajı da alarm vermeye başladı. Barajda su seviyesi yüzde 17,25’e kadar geriledi.

Güldürcek Barajı’nda geçtiğimiz temmuz ayında su seviyesi yüzde 26,86 olarak ölçülmüştü. Yaz mevsiminin kurak geçmesi, sonbahar mevsiminde de beklenen yağışların gerçekleşmemesi ile barajın su seviyesi tarihi düşük seviyelere geriledi. Vatandaşlar ise ilk defa gördükleri bu durum karşısında oldukça şaşkınlar.

SU SEVİYESİ OLDUKÇA DÜŞTÜ

Çankırı'da il merkezi ile bazı ilçe ve köylerin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Güldürcek Barajı'nda su seviyesi yüzde 17,25'e geriledi. Çankırı merkez başta olmak üzere Orta, Şabanözü, Eldivan ve Kurşunlu ilçeleri, Kalfat, Yaylakent ve Dodurga beldelerinin yanı sıra bazı köylerin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajda su seviyesi oldukça düştü.

Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 5 Temmuz'da yüzde 26,86 olan barajdaki doluluk oranı 25 Ekim itibarıyla yüzde 17,25 olarak ölçüldü.

Baraj çevresinde Kayıören köyü sakinlerinden Osman Asan, barajın bugünkü haline üzüntüyle tanıklık ettiklerini söyledi.

Çankırı'nın suyunu karşılayan Güldürcek Barajı alarm veriyor

Yaşının 65 olduğunu belirten Asan, "Burada eskiden Karga köyü vardı. Camisi, köy odaları hepsi suyun altında kalmıştı. 50-55 yıldır köyüme gelirim, bu kadar kurak bir yıl hiç görmedim. Baraj suları yüzde 80'den fazla çekildi. Yukarıda İncecik köyü vardı, barajın suyu oraya kadar çıkardı. Şimdi ise eski köyümüzün altına kadar çekilmiş durumda. Ne olur, sularımızı tasarruflu kullanalım." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin çok sayıda kentinde su sorunu yaşanıyor. Bu konuda tek çare ise yağışların gerçekleşmesi ve barajların su seviyesinin yükselmesi oluyor. Kış mevsiminde yağışların artması ile bu sorunun geçici olarak kalması bekleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER