e-YDTS uygulaması hayata geçiyor: Sınav 9 Mayıs'ta yapılacak

ÖSYM, Türkiye düzeyini ölçen ilk uygulamanın devreye alınacağını ifade edildi. Bu kapsamda e-YDTS sınavı ilk defa 9 Mayıs tarihinde düzenlenecek.

e-YDTS uygulaması hayata geçiyor: Sınav 9 Mayıs'ta yapılacak

Sınav 4 ilde gerçekleştirilecek. ÖSYM Başkanı Ersoy, yaptığı açıklamasında güvenilir Türkçe yeterlilik sertifikası sunmayı amaçladıklarını belirtti.

Ersoy, Dünya dili Türkçeyi ölçmek adına uzun zamandır hazırlıklarının yapıldığını belirtti. Sınav ilk defa 9 Mayıs tarihinde uygulanacak. Sınav öncesi 8 deneme sınavının düzenlendiği ifade edildi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Türkçe düzeyini ölçen ilk uygulama olan Elektronik Yabancı Dil Olarak Türkçe Sınavı’nı (e-YDTS) uygulamaya geçiriyor.

ÖSYM, uzun zamandır hazırlıkları yapılan e-YDTS’yi uygulamaya geçiyor. Türkçeyi sınav ortamında ölçmek adına ilk uygulama olan e-YDTS bu yönüyle de dikkat çekiyor. Türkiye’nin uluslararası vizyonuna katkı sağlayacak olan e-YDTS’nin; Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’de ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde dijital ortamda uygulanacağı belirtildi. Sınav hakkında açıklamalarda bulunan ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, uzun zamandır bu sınav üzerinde çalıştıklarını belirtti. Ayrıca Ersoy, bu sınavın uluslararası öğrencilerin sayısındaki artışa yönelik talebi karşılayacağını da dile getirdi.

e-YDTS uygulaması hayata geçiyor: Sınav 9 Mayıs'ta yapılacak

"BU UYGULAMA YILLARIN HAYALİ OLARAK KARŞIMIZDA DURUYORDU"

Türkçeyi uluslararası mecrada yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Ersoy, "Dünya dili Türkçemizi ölçmek adına uzun zamandır hazırlıklarını gerçekleştirdiğimiz sınav uygulamamızı cumartesi günü hayata geçiriyoruz. Bu uygulama yılların hayali olarak karşımızda duruyordu, gerçekleştirmek inşallah bize nasip oluyor. Yılların hayali gerçek oluyor. Uluslararası öğrencilerin sayısındaki artışa yönelik talebi karşılamak ve Türkçe öğretiminde ölçme-değerlendirmedeki standartlaşmayı sağlamak için Türkçe dil becerisini Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni’ ne (D-AOBM / CEFR) göre ölçen merkezi bir sınav olarak e-YDTS geliştirildi. 9 Mayıs tarihinde elektronik sınav merkezlerinde uygulanacak sınavın hazırlık aşamasında 8 deneme sınavı düzenlendi. Sınav içeriğinin, soru yazarlarının ve denetmenlerin D-AOBM ile uyumlu olması için Ankara, İstanbul, İzmir, Karabük, Malatya ve Van’da ’da toplam 8 ‘D-AOBM ve soru yazarlığı eğitimi’ gerçekleştirdi. Sınavın ‘kesme puanı’ çalışmaları tamamlandı. Tüm bu çalışmaların tamamlanmasıyla sınav uygulama aşamasına geldi" ifadelerini kullandı.

ÖSYM, web sitesinde yaptığı açıklamasında sınavın 9 Mayıs tarihinde uygulanacağını duyurdu. Adayların sınav günü saat 1.30'dan sonra binalara alınmayacağı kaydedildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER