EPDK'dan yeni karar: Elektrikte yüksek tüketime devlet desteği verilmeyecek

Bugünkü Resmi Gazete’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 2026 yılında uygulanacak olan "Son Kaynak Tedarik Tarifesi"ne dair kurul kararı yayımlandı. Yüksek elektrik tüketimi yapan abonelere bu karar kapsamında devlet desteği sağlanmayacak.

EPDK'dan yeni karar: Elektrikte yüksek tüketime devlet desteği verilmeyecek

Son dönemlerde elektrik faturaları ile ilgili olarak yüksek tüketime devlet desteğinin kesilmesine dair tartışmalar yapılıyordu. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında buna dair karar yayımlandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 2026 yılı için uygulanacak "Son Kaynak Tedarik Tarifesi"ne ilişkin kurul kararı ile elektrik faturalarına verilen devlet desteğine yeni kaideler getirildi.

Yıllık 4 bin kWh kullanım sınırını aşan mesken elektrik abonelerine devlet desteği uygulanmayacak. Bu kullanım sınırının altında kalan aboneler ise devlet desteğinden yararlanmaya devam edecekler. Ayrıca diğer aboneliklere dair yapılacak uygulamalar da belirlendi.

ÇOK ELEKTRİK TÜKETENE DEVLET DESTEĞİ YOK

EPDK tarafından yayımlanan kurul kararına göre, 1 Ocak 2026'dan itibaren mesken tüketici grubuna yönelik yıllık tüketim miktarı 4 bin kWh olarak uygulanacak. Aynı grup içinde yer alan kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler, apartmanlar, konut siteleri ile bu yerlerin ortak kullanım alanları da bu kapsamda değerlendirilecek.

EPDK'dan yeni karar: Elektrikte yüksek tüketime devlet desteği verilmeyecek

DİĞER ABONE GRUPLARI İÇİN DE SINIR BELİRLENDİ

T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kurulan geçici barınma merkezleri, köylerde içme suyu temini amacıyla kullanılan tesisler ile tarımsal faaliyetler tüketici grubu için yıllık tüketim sınırı 150 milyon kWh; diğer tüketici grupları için ise 15 bin kWh olarak belirlendi.

Ayrıca, aynı tarihten itibaren Katsayı Bazlı Katsayı (KBK) mesken tüketici grubu için 1,05; diğer tüketici grupları için ise 1,0938 olarak uygulanmaya devam edecek.

Yayımlanan karar 1 Ocak 2026 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra elektrik faturalarında devlet desteğinde yeni bir dönem başlayacak. Yıllık 4 bin kWh’den fazla kullanım yapan mesken abonelerine devlet desteği uygulanmadan elektrik faturaları hesaplanacak.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER