Katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi'nin tabanını çok iyi bildiğini söyledi. 1894 yılında Çınarcık çukurunun güneyindeki fayın kırıldığını belirten uzman isim açıklamasında şunları söyledi:
"Marmara'da bu son büyük depremdi. 1894'te Çınarcık çukurunun güneyindeki fay kırılmıştı. Bazılarına göre 1766'dan beri Marmara'da deprem olmadı ve '250 yılda bir Marmara yerle bir olacak' deniyor. Önce 8, sonra 7 büyüklüğünde deprem öngördüler. Ancak 250 yılda bir deprem tezi yanlış. 7,2 büyüklüğünde bir deprem için 350 kilometrelik fay gerekir. Doğu'ya doğru ilerleyen bir deprem riski yok"
MARMARA'DA DEPREM RİSKİ VAR MI?
Marmara bölgesindeki deprem riskine ilişkin açıklamalarda bulunan Üşümezsoy, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında, Avcılar gibi bir sırt var. Buradan geçen bir fay gösteriyorlardı, ama böyle bir fay yok. Risk taşıyan tek fay, Kumburgaz-Büyükçekmece arasındaki 30 kilometrelik fay. Bu fay kırıldı ve stres boşaldı. Adalar fayında deprem göstergesi sıfır. Artık başka deprem tehlikesi kalmadı"
3 İL İÇİN UYARIDA BULUNDU
3 il için de uyarılarını sıralayan uzman isim, İzmir Karaburun, Kütahya ve Tokat Kozova bölgelerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Marmara'da 23 Nisan'da meydana gelen 6,2 şiddetindeki deprem sonrasında bölgedeki hareketlilik azalmaya devam ediyor.