Kırıkkale’de yer altı su kaynaklarının azalması ile beraber hem kuraklık riski belirdi hem de içme suyu kaynakları azaldı. Bunun üzerine Kırıkkale Valiliği su tasarrufu tedbirleri aldı. Alınan tedbirler Valilik Genel Emri ile kamuoyuna duyuruldu.
Kırıkkale’de artık içme suyu şebekelerinin tamamında su sayacı kullanılması zorunlu oldu. Köylerde ise abone kaydı olmayanlar şebekeden su alamayacaklar. İçme suyunun tarımsal sulamada kullanılması da engellenecek.
TEDBİRLER AÇIKLANDI
29 Temmuz 2025 tarihli genel emirde; içme suyu şebekelerinde su sayacı kullanımı zorunlu hale getirilirken, köylerde abone kaydı bulunmayan hanelere su verilmeyeceği belirtildi. Ayrıca, tarımsal amaçlı sulamada içme suyunun kullanılmasına karşı önlemler alınacak ve arsa-tarla gibi yapı bulunmayan alanlara içme suyu aboneliği verilmeyecek.
İçme suyunun amacı dışında kullanılmasının önüne geçmek amacıyla kademeli ve hacim esaslı ücretlendirme sistemine geçilecek, bir haneye birden fazla abonelik yapılmayacak. Şebekeden gelen suların bağ-bahçe sulamada kullanılmaması için yerel yönetimlere gerekli önlemleri alma sorumluluğu verildi.
Kayıp-kaçak oranlarının azaltılması için yerel yönetim birimlerinin gerekli teknik tedbirleri alması istenen emirde, DSİ izni olmadan sondaj kuyusu açılması da yasaklandı. Mevcut kuyuların ve doğal su kaynaklarının DSİ’ye bildirilerek kayıt altına alınması sağlanacak.
Toplumsal farkındalık ve su tasarrufu bilincinin artırılması amacıyla, yerel yönetimler tarafından afiş, broşür gibi bilgilendirici materyaller hazırlanarak vatandaşlara ulaştırılacak, sosyal medya ve diğer platformlarda kamuoyuna yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek.
Açıklanan tedbirlere uyulması zorunlu olacak. Bu tedbirlere uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında işlem yapılacak.