Konya’nın tescilli Hüyük çileği kentin ekonomisine katkı sağlıyor

Konya’nın coğrafi işaret almaya hak kazanmış ve Hüyük’te yetişen çileği, kentin ekonomisine katkı sağlıyor. Kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan çilek ilçe halkını da memnun ediyor.

Konya’nın tescilli Hüyük çileği kentin ekonomisine katkı sağlıyor

KONYA (AA) - Konya’nın Hüyük ilçesinde yetişen ve coğrafi işaretle tescillenmiş özel çileği, ilçe halkının önemli gelir kaynaklarından biri olurken, kentin ekonomisine de katkı sağlıyor.

Kente 90 kilometre uzaklıkta bulunan Hüyük ilçesindeki üreticiler, ilçede özel yetişen çilekle ekonomilerine katkıda bulunuyor. Çileğin yaklaşık 15 yıl önce dar bir alanda ekimi yapılabilirken, bu alanların ekim kapasitelerinin genişlemesi ile ilçenin vatandaşlarına önemli bir gelir kaynağı oldu.

40 BİN TON ÇİLEĞİN BİR KISMI İHRAÇ EDİLİYOR

Konya’nın tescilli Hüyük çileği kentin ekonomisine katkı sağlıyor

İlçe Tarım Müdürlüğünün verileri doğrultusunda geçen yıl üretilen 40 bin ton çileğin bir kısmı yurt içinde tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor.

Hüyük Organik Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bilgi, ilçede 10 bin hektar alanda çilek ekimi yapıldığını belirtti.

Tarladan çileğin kilosunun 30-35 liraya çıktığına dikkat çeken Bilgi, köyden şehre olan göçü çilek üretimi sayesinde tersine çevirdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Geçen yıl 40 bin ton üretim yaptık. Şu anda ilçemizin nüfusu 16 bin. Köyden şehre göçümüz durdu, göçü tersine döndürdük. Büyük şehirlere gidenlerden geri dönüp bu işi yapanların sayısı fazlalaştı. Bu yılki üretim hedefimiz 50 bin ton. Cazip olduğu için ekim dikim fazlalaşıyor. İlçe Tarım Müdürlüğü, Çilek Üreticileri Birliği, Ziraat Odası olarak çalışan işçilere 600 lira gündelik işçi ücretini belirledik. Toplanan çileğin bir bölümü sofralık, bir bölümü de fabrikalara verilen çilek. Çilek yurt içinde daha çok İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya'ya gönderilir. Yurt dışına ise Romanya, Maldivler, Katar, Dubai ve Türk Cumhuriyetlerine ihraç ediyoruz."

Konya’nın tescilli Hüyük çileği kentin ekonomisine katkı sağlıyor - Resim : 2

500 TONU ROMANYA, GÜRCİSTAN VE KAZAKİSTAN’A YOLLANIYOR

İlçede kurduğu soğuk hava tesisinde ilçedeki üreticilerden satın aldığı çileğin ihracatını yapan firmanın Konya Koordinatörü Sıraç Orhan, bölgedeki çileğin farklı firmalar tarafından 17 ülkeye ihraç edildiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Yılda 5 bin ton ürün alıyoruz. Bunun 500 tonunu ihraç ediyoruz. Kara yoluyla Romanya, Gürcistan ve Kazakistan'a gönderiyoruz, hava yoluyla da Dubai ve Maldivler'e gönderiyoruz. Gürcü müşterilerimiz bizden aldıkları çileği Ermenistan üzerinden Rusya'ya da gönderiyor.”

Orhan, Romanya’ya giden çileklerin ise başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine de ihraç edildiğine dikkat çekti.

SONRAKİ HABER