Resmi Gazete'de yayınlandı! B Sınıfı ehliyeti olanlar 125 cc altı motorları kullanabilecek!

Aylardır milyonlarca vatandaşın yapılmasını beklediği değişiklik sonunda resmen açıklandı. Daha önce B sınıfı ehliyeti ile 50cc'ye kadar olan motorları sürebilen vatandaşlar artık 125 cc'ye kadar olan motorları sürebilecek.

Resmi Gazete'de yayınlandı! B Sınıfı ehliyeti olanlar 125 cc altı motorları kullanabilecek!

Ülkemizde özellikle son yıllarda motorlu taşıtlara ilginin artmasından ve otomobil sektöründe fiyatların çok yükselmesinden dolayı vatandaşların çıkmasını en çok beklediği karar B Sınıfı ehliyeti ile sürülen motorların hacminin yükseltilmesi şeklinde olmuştu.

Daha önce dönem dönem gündeme gelen ve milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren gelişme gece saatlerinde resmi olarak ilan edildi. Artık halk arasında otomobil ehliyeti olarak bilinen B sınıfı ehliyete sahip olan vatandaşlar 50 yerine 125cc'ye kadar olan motorları kullanabilecek. Sürücülerde aranan şartlar ise ehliyetlerinin en az 2 yıllık olması ve geçmişe dönük 5 yıl içinde ehliyeti geçici ya da daimi olarak alınmaması şeklinde oldu.

Resmi Gazete'de yayınlandı! B Sınıfı ehliyeti olanlar 125 cc altı motorları kullanabilecek!

ARANAN ÖZELLİKLER İFADE EDİLDİ

Konu ile ilgili yapılan açıklamada aranan şartlardan bahsedilirken şu ifadeler yer aldı;

Başvuru tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde 2918 sayılı Kanuna istinaden daha önce sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmak, koşullarıyla Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde bu fıkrada belirtilen şartları taşıyanlar için belirlenen direksiyon eğitimi dersinin tamamlanarak uygulama sınavında başarılı olunması ve buna dair Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenen A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi halinde her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere ülkemiz sınırları içerisinde A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletler de sürülebilir.

Bu duruma ilişkin olarak sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kod eklenir, ayrıca sürücü belgesi üzerine kod yazılmaz. Ancak söz konusu kişiler istemeleri halinde 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilirler. Sistem kayıtlarında bu koda sahip olan kişinin bu fıkrada sayılan şartlardan herhangi birini kaybetmesi ya da 2918 sayılı Kanuna istinaden sürücü belgesinin geçici veya daimî olarak geri alınması halinde başka bir işleme gerek kalmaksızın bu yetkisi trafik kolluğu veya sürücü belgesi vermeye yetkili birimlerce iptal edilir.

PİYASANIN HAREKETLENMESİ BEKLENİYOR

Gece saatlerinde Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliğinin ardından motosikletlere ilginin çok daha fazlalaşması bekleniyor. Sokaklarda daha fazla motosiklet görülecek olmasının vatandaşlar tarafından nasıl karşılanacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

SONRAKİ HABER