Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: Organ nakliyle dünyaya örnek oluyoruz

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 19. Uluslararası Ortadoğu Organ Nakli Derneği (MESOT 2025) Kongresi'ne katılarak bir konuşma yaptı. Bakan Kemal Memişoğlu, organ nakli alanında Türkiye’nin kaydettiği gelişime dair önemli bilgiler verdi.

Sağlık Bakanı: Organ nakliyle dünyaya örnek oluyoruz

Başkent Üniversitesi’nde 19. Uluslararası Ortadoğu Organ Nakli Derneği (MESOT 2025) Kongresi gerçekleştirildi. Bu programa Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu da iştirak ederek bir konuşma yaptı. Bakan Memişoğlu konuşmasında Türkiye’nin organ naklinde oldukça önemli mesafe aldığını belirtti.

Organ Bağışı Haftası kapsamında özel bir program yapıldı. Türkiye’de ilk kez böbrek nakli Başkent Üniversitesi’nin kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal tarafından bundan 50 yıl önce yapılmıştı. Bu anlamlı gün için de 19. Uluslararası Ortadoğu Organ Nakli Derneği (MESOT 2025) Kongresi yapıldı.

Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü İhsan Doğramacı Konferans Salonu'ndaki kongrede konuşan Memişoğlu, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın 1975'te Türkiye'deki ilk böbrek naklini yaptığını belirterek, "Bugün geriye doğru baktığınızda, 50 yıl önceki imkanlarla ekip kurarak, cihazlar oluşturarak ve birçok engeli aşarak o ilk nakli yaptığı idealizmi, çabayı düşünün. 1988'de de Türkiye'nin ilk karaciğer naklini de yaptı. Bugün bu bilim yuvasında, Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birini kurdu. Ben de onun öğrencisi olmaktan gurur duyuyorum. Hayatı boyunca sürdürdüğü idealizmi ve adanmışlığıyla bizleri bugün burada toplayan Sayın Hocama minnet ve şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: Organ nakliyle dünyaya örnek oluyoruz

- "Bugün senede 5 bin nakil, 149 nakil merkeziyle dünyaya örnek oluyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Türkiye'de özellikle son 20 yılda sağlık alanında büyük bir gelişim ve büyüme süreci yaşandığına dikkati çeken Memişoğlu, "2000 yılında toplam 200 karaciğer nakli yapılan, 6 nakil merkezi bulunan ülkemizde bugün yılda 5 bin nakil, 149 nakil merkeziyle dünyaya örnek oluyoruz. Mehmet Haberal Hocamın başlattığı bu yolla sadece Türkiye'ye değil, diğer ülkelere de nakil konusunda tecrübelerini aktaran, gerektiğinde oraya gidip nakilleri gerçekleştiren ve öğreten bir insan gücüne ve altyapıya sahibiz." değerlendirmesinde bulundu.

Organ bağışı mevzuatında yapılan değişiklikle bağış işlemlerinin dijital ortama taşındığını, bugün dijital ortamda da organ bağışında bulunduğunu anlatan Bakan Memişoğlu, şöyle devam etti:

"Elektronik sistemde, elektronik imzanızla vasiyet ediyorsunuz ve organlarınızı bağışlıyorsunuz. Bu bilgi siz istemedikçe kimse tarafından görülemiyor. Beyin ölümü gerçekleşip ölüm kararı verildiğinde, sistemde otomatik olarak ailenize ve ilgili ekiplere organ bağışında bulunduğunuz bildiriliyor. Böylece herkes için nakil imkanı sağlanmış oluyor. Kadavradan bağışı da bu yolla artırmış olacağız. Ayrıca, organ bağışlayan kişi öldükten sonra organları kullanıldıktan sonra, birinci derece yakınları acil durumlar dışında nakil ihtiyacı duyduklarında listenin ön sırasına alınacak."

Bakan Kemal Memişoğlu, Türkiye’de organ nakillerinin büyük bir kısmının canlıdan yapıldığı bilgisini de verdi. Ayrıca Bakan Memişoğlu halen ülke genelinde 32 bin 500 kişinin organ nakli beklediğini söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER