Tarım Bakanlığı krema ve kaymak için yeni dönemi başlattı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bir açıklama yapılarak krema ve kaymakta yeni bir dönem başladığını duyurdu. Bakanlık vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdalara ulaşımının kolaylaşmaya devam edeceğini belirtti.

Tarım Bakanlığı krema ve kaymak için yeni dönemi başlattı

Türkiye’de gıda ürünleri ile ilgili olarak .çok önemli kararlar alınıp devreye sokulabiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı son olarak krema ve kaymak konusunda yeni bir dönem başladığını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile beraber artık krema ve kaymak ürünlerine belirli bir standart getirildi.

Bundan sonra krema ve kaymakta süt yağı dışında herhangi bir hayvansal veya bitkisel yağ kullanılamayacak. Ayrıca süt proteini dışında da başka bir protein eklemesi yapılamayacak. Bu kapsamda üretilmeyen ürünler krema adı altında satılamayacaklar.

DÜZENLEME YAPILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği ile krema ve kaymakta yeni bir dönem başlıyor. Bu düzenleme ile ürünlerde kalite standartları daha da netleşirken, tüketicilerimizin güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimi güçlenecek" denildi.

Tarım Bakanlığı krema ve kaymak için yeni dönemi başlattı

YENİ STANDARTLAR GETİRİLDİ

Tebliğe göre yapılan değişikler sonucunda fermente/ekşi kremada kullanılan laktik asit bakterileri canlı ve aktif olacak. Süt yağı dışında hayvansal ya da bitkisel yağ eklenemeyecek. Süt proteini dışında başka protein ilave edilmeyecek. Çeşnili kremada kullanılan malzeme etikette açıkça yazılacak. Kaymakta çeşni maddesi kullanılamayacak. Tebliğ kapsamı dışındaki ürünlerde "krema" ifadesi kullanılamayacak. Hayvan türü tek ise etikette tür adı ve görsel kullanılabilecek. Farklı türlerden süt karışımı ise "inek, koyun, keçi, manda sütlerinden üretilmiştir" denilecek ama görsel konulamayacak. Sürülebilir kremada ürün adı en az 3 milimetre punto ile yazılacak. Enzim kullanılırsa etikette belirtilecek.

Mevcut üreticiler 31 Aralık'a kadar yeni kurallara uyum sağlayacak. Raflarda olan ürünler ise, son kullanım tarihine kadar satışta kalabilecek.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konuya dair bir açıklama yaptı. Bakan İbrahim Yumaklı vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimlerinin sağlanmasının kendilerinin kırmızı çizgisi olduğunu belirtti. Tarım Bakanlığı’nın bu yönde çalışmalara devam edeceği de kaydedildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER