ANASAYFA Gündem Türkiye 13. yerel seçimi için sandık başına gitmeye hazırlanıyor

Türkiye 13. yerel seçimi için sandık başına gitmeye hazırlanıyor

2029 yılına kadar bulundukları mahalle, ilçe ve illerde söz sahibi olacak isimler yarın gerçekleştirilecek oy verme işlemi ile belirlenecek. 31 Mart'ı 1 Nisan'a bağlayacak gece sonuçların belli olması tahmin ediliyor.
yazar
Cengiz Ortataş
Haber Editörü
Türkiye 13. yerel seçimi için sandık başına gitmeye hazırlanıyor

Mart ayının ülke gündeminde en çok beklenen günü geldi. Türkiye Cumhuriyeti 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi yarın sabah saatlerinden itibaren başlayacak. Söz konusu seçim ülkemizde olduğu kadar dünyanın bir çok yerinden de merakla beklenecek.

TÜRKİYE SEÇİME ODAKLANDI

60 milyondan fazla vatandaş sabahın erken saatlerinden akşam 17:00'a kadar oy kullanma işlemini yapacak. Vatandaşların yapacağı tercihler sonucunda 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belli olacak. Söz konusu seçimin sayım işlemlerinin gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etmesi ve resmi olmayan sonuçların yeni günün ilk saatlerinde belli olması tahmin ediliyor.

SON YEREL SEÇİMDEN YAKLAŞIK 3 KAT FAZLA PARTİ SEÇİME KATILACAK

Türkiye'nin son yerel seçimleri olan 2019 Yerel Seçimlerine 13 parti katılma şartı sağlamış, bir partinin seçimlerden çekilmesi sonucu seçimlerde 12 parti yer almıştı. 2024 Yerel seçimlerde ise bu rakamın çok daha üstüne çıkıldı. Yarın gerçekleşecek seçimlerde 34 parti yer alacak.

Son dönemin en çok partili seçimlerinden birisi olan 2024 Yerel Seçimlerinde bir çok parti Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ittifak içinde olmama ve kendi adayları ile seçime girme kararı almıştı. Fazla partili seçim olmasında bu kararın etkili olduğu gözlemlendi.

İlgili yetkililerde seçim güvenliğinin ve rutin işleyiş süreci ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını ve ülkenin seçime hazırlıklı olduğunu açıkladı. Gözler sonuçlarının ne olacağının büyük merakla beklenildiği seçimlere çevrildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yerel seçimlerde oy nasıl kullanılır, oy pusulası nasıl katlanılır?

Yerel seçimlerde oy nasıl kullanılır, oy pusulası nasıl katlanılır?