Türkiye tarihinin kara günü: 27 Mayıs darbesinin üzerinden 65 yıl geçti

Cumhuriyet ile yönetilen Türkiye, demokrasi tarihinin en acı günlerinden birini 27 Mayıs 1960 günü yaşadı. Asker darbe yapıp yönetime el koyarken dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve çok sayıda isim tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Türkiye tarihinin kara günü: 27 Mayıs darbesinin üzerinden 65 yıl geçti

Türkiye, tarihi boyunca 2 defa askeri darbe yaşadı. Bunlardan ilki 1960 yılının Mayıs ayında yaşadı. 1950 yılında CHP'nin tek parti iktidarının ardından gelen ilk parti olmayı başaran Demokrat Partinin Genel Başkanı Adnan Menderes'in 10 yıllık devlet yönetimi darbe ile son buldu.

Menderes döneminde yurt içi ve yurt dışında hareketli bir dönemden gelen Türkiye darbe ile karanlık bir döneme girdi. Yaşanan askeri müdahale ve sonrasında yapılan yargılamalar sonucunda Başbakan Adnan Menderes, ve bakanlar Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu idam edildi.

Türkiye tarihinin kara günü: 27 Mayıs darbesinin üzerinden 65 yıl geçti

GERİLİMLER DARBE İLE SONUÇLANDI

Demokrat Partinin 1950 ve 1954 seçimlerinde iki defa seçilerek başa gelmesi ve yaptığı icraatlar ordu ile hükümet arasında gerilimin artmasına neden oldu. Ezanın Türkçeden aslına çevrilmesi, TSK'nın Kore Savaşına katılması, 6-7 Eylül karışıklıkları, Üniversite öğrenci eylemleri gibi olaylar hep Menderes döneminde yaşandı.

Türkiye darbe yapıldığını radyodan dönemin Albayı Alparslan Türkeş tarafından okunan bildiri ile öğrendi. Darbe yapılması, yönetimin tasfiyesi ve Başbakan ile birlikte 2 bakanın asılarak idam edilmesi Türkiye tarihine kara leke olarak geçti.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER