Uzmanı uyardı! Karne sadece ders başarısı olarak değerlendirilmemeli!

Yaz tatilinin gelmesi ve eğitim döneminin bitmesine sayılı günler kala öğrencileri karne heyecanı sardı. Uzman Psikolog Begüm Özkaya, notları düşük olan çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiğini anlattı.

Uzmanı uyardı! Karne sadece ders başarısı olarak değerlendirilmemeli!

Karnelerin sadece ders başarısı olmadığını söyleyen Uzman Psikolog Begüm Özkaya, çocukların kötü karne aldıkları zaman onlara nasıl davranılması gerektiğini anlattı.

Uzman Psikolog Begüm Özkaya, karnelerin sadece ders başarısı göstergesi olmadığını söyledi. Özkaya, “Çocuklar karne aldıkları zaman, sadece notların üzerinde durmak çocuğun diğer özelliklerini görmemizi engelleyebilir. Bu sebeple karne sadece ders başarısı olarak değerlendirilmemelidir. Öğrencinin notları, okul başarısını işaret etse de, başarısız olduğu yönler başka alanlarda başarılı olamayacağı anlamına gelmemektedir" dedi.

BAŞARISIZLIĞIN NEDENİ ÖĞRENİLMELİ

Özellikle bazı anne-babaların çocukların durumuna dair nedenleri değerlendirmek yerine birbirlerini suçladıklarını söyleyen Özkaya, "Babalar anneleri evdeki öğretmen, anneler de babaları okul müdürü gibi görebilmektedir. Örneğin baba, anneyi çocuğa dersini öğretemediği, anne de babayı çocuğu yeterince kontrol etmediği için suçlayabilmektedir. Bu durumda ise ilköğretim çocukları kendilerini daha fazla suçlu, depresif, mutsuz, öğrenmeye karşı isteksiz kılabiliyor. Lise dönemindeki çocuklardaysa daha çok olumsuz davranış tablolarıyla karşılaşılmaktadır” diye konuştu.

Uzman Psikolog Begüm Özkaya, ‘Aferin' demek, tebrik etmek gibi ilk ödülün sözel olması gerektiğine değinerek, “Kötü karnenin tek sorumlusu çocuk olmadığı bilinmelidir ve çocukla bu sorumluluğu paylaşmak gerekir. Çocuğun okul başarısızlığı hangi nedenlerden kaynaklanıyor olabilir bunu bulmak ve çözmek için adım atılmalıdır. Bu nedenler kişisel özellikler, aileden kaynaklanan sebepler, okuldan kaynaklanan sebepler olarak sıralanabilir" ifadelerini kullandı.

Uzmanı uyardı! Karne sadece ders başarısı olarak değerlendirilmemeli!

ANNE VE BABA NASIL YOL İZLEMELİ?

Anne ve babaların nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında konuşan Özkaya, şunları söyledi:

"Onları takdir ederek konuşmaya başlanmalıdır. Daha sonra kötü notların nedenleri araştırılmalı ve bu durumu düzeltmek için neler yapılabileceğine çocukla birlikte karar verilmelidir. Çocuğunuzun karnesini başkalarına karşı bir övünme ya da utanma nedeni olarak kullanılmamalıdır. Bazı aileler öncelikle maddi ödüle yönelebilir. Çocuğun en çok istediği oyuncak, bisiklet, bilgisayar oyununu almayı tercih edebilirler. ‘Aferin' demek, tebrik etmek gibi ilk ödül sözel olmalıdır. Ondan sonra yaşına uygun maddi ödüller de alınabilir. Tabii maddi değeri yüksek hediyelerin öğrenme ve okul başarısına hiçbir katkı sağlamadığı unutulmamalıdır."

Uzman Psikolog Begüm Özkaya, çocukları yeni bilgiler almaktan korkutmamak ve karşılaştıkları zorlukları yenmeleri için cesaretlendirmenin çocuklar için ciddi anlamda önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER