YKS'ye saatler kaldı! Sınav sabahı bunları yapmayın!

2024-YKS sınavına saatler kaldı. Sınav sabahı bazı besinleri tüketmemek gerekiyor. Diyetisyen Neslihan Öztürk, sınav sabahı tüketilmemesi gereken besinler hakkında konuştu.

YKS'ye saatler kaldı! Sınav sabahı bunları yapmayın!

Bu sene 3 milyondan fazla adayın katılacağı 2024-YKS sınavı yarın sabah başlıyor. 8-9 Haziran'da yapılacak olan YKS sınavı için büyük heyecan yaşanıyor.

YKS sınavı öncesi bazı besinlerin tüketilmemesi gerekiyor. Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, sınav sabahı bal ve reçel tüketmenin kan şekerini çok hızlı yükseltip düşürdüğünü söyledi. Aktepe, sınav öncesi kuru baklagil tüketmemesi gerektiğini de anlattı.

Aktepe, "Bu akşam yemeğinde cuma günü kuru baklagil yemesinler çünkü ertesi sabah kalktıklarında gaz şikâyeti, karın ağrısı, bağırsak hareketlerini biraz artırabileceği için belki ishal durumları oluşturabilir. O yüzden her zaman nasıl bir yemek yapıyorsa annesi; kızartma olmayan, çok yağlı olmayan çünkü bunları tüketirse eğer sabah kalktığında yine karın ağrısı ve sınav esnasında tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilir" dedi.

YKS'ye saatler kaldı! Sınav sabahı bunları yapmayın!

SINAVDAN ÖNCE ÇOK SU İÇMEYİN!

Aktepe, "Bir haşlanmış ya da ızgara et, tavuk olabilir. Yanına biraz pilav, çok yağlı olmayan, çorbasını tüketsin. Akşam yatmadan önce iyi uyusun düşüncesiyle mesela süt vermeyin. Sabah kalktığında çok gaz şikayetiyle çocuğunuz sınavda başarısız olabilir çünkü sürekli karnını tutabilir. Sabah kahvaltısını her zamanki gibi bir kahvaltı yapsın ama omletler, menemenler bunlar bağırsak hareketlerini biraz artırabilir. Yani çocuğunuzun bağırsak hassasiyetine de bağlı. Yumurta haşlayın ama eğer yumurtanın kokusuyla ilgili sorun yaşayacağını düşünüyorsanız, sadece çok az yağlı ya da yağsız bir tost yapın. Yanına bir bardak açık bir çay verin, çok azıcık bir çiğ sebzelerden verebilirsiniz. Biraz da kuru yemiş verin. Ballar, reçeller bunlar ilk 5-10 dakika çok iyi gelir çocuğunuza ya da ‘portakal suyu verelim, zihni açılır. C vitamini ile sınavda başarı olur' düşüncesi yanlıştır. Bunları vermeyin çünkü kan şekeri çok hızlı yükselir sonrasında da çok hızlı düşer. gitmeden önce çok fazla su içmesin. Sınav esnasında psikolojik etki sebebiyle de sürekli tuvalete gidecektir" diye konuştu.

Sınav öncesi kafein tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Aktepe, anlattıklarına uyulması halinde sınava girecek öğrencilerin daha rahat edeceğini ifade etti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER