Kahramankazan’daki Satı Kadın Müze Evi ziyaretçilerini bekliyor

Kahramankazan Belediyesi tarafından müze haline getirilen Satı Kadın Müze Evi, ziyaretçilerini bekliyor. Müzede Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerinden biri olan Satı Kadın’ın eşyaları bulunuyor.

Kahramankazan’daki Satı Kadın Müze Evi ziyaretçilerini bekliyor

Ankara mimarisi, tarihindeki pek çok eserle anılmaya ve ziyaret edilmeye devam ediyor. Başkentin Kahramankazan ilçesinde bulunan Satı Kadın Müze Evi de ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Kahramankazan Belediyesi, Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerinden biri olan Satı Çırpan’ı namı diğer Satı Kadın’ın evini 2022 yılında müzeye dönüştürmüştü.

Sosyal ve kültürel faaliyetlere önem veren Kahramankazan Belediyesi bu konudaki çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Bu kapsamda Kahramankazan Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Satı Kadın’ın evi müzeye dönüştürülerek, ziyaretçilere kapılarını açıyor. Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerinden biri olan Satı Çırpan’ın namı diğer Satı Kadın’ın müzeye dönüştürülen ve Kahramankazan Belediyesi tarafından yaptırılan evde ziyaretçiler, milletvekilinin kullandığı eşyalar, kıyafetleri ve döneme ilişkin objeleri deneyimleme fırsatı yakalıyor.

Ziyaretçiler müze görevlileri tarafından Satı Kadın hakkında bilgilendirilirken Satı Kadın’ın evinin bahçesindeki anıt mezarını da görebiliyor. Kahramankazan Belediyesi tarafından yaptırılan Satı Kadın Müze Evi, aynı zamanda meclise giren ilk 18 kadın milletvekili arasında adına ilk müze yaptırılan kadın milletvekilinin hatırasını ziyaretçilerin hafızasında yaşatıyor.

SATI KADIN KİMDİR?

Satı Kadın, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün daveti ile 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesi sonrası yapılan ilk genel seçimde meclise girdi. 1935-1939 yılları arasında 5. Dönem Ankara milletvekili olarak görevini uyguladı. O yıl seçilen 18 kadın milletvekili arasında yer aldı.

1956 yılında hayata gözlerini yuman Satı Kadın, aynı zamanda "ilk köylü kadın milletvekili" olarak da anılırken köyünde muhtarlık görevi de yaptığı biliniyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER