Elektrikli araçlardaki yangının söndürülmesi için özel solüsyon çalışması yapıldı

Elektrikli araçlardaki yangını söndürmek için yeni bir çalışmaya imza atıldı. Aktarılan habere göre Konya'da bir firmada 3 yıllık AR-GE süreci sonrasında elde edilen kimyasal solüsyonun kullanıldığı tüpler sayesinde elektrikli araçlardaki batarya yangınına müdahale yapılabilecek.

Elektrikli araçlardaki yangının söndürülmesi için özel solüsyon çalışması yapıldı

10 kişiden oluşan ekip, elektrikli araçlardaki yangının kısa süre içerisinde söndürülmesi için çalışma yaptı. Yapılan çalışmada 3 yıl süren AR-GE çalışmasının ardından mühendisler, elektrikli araçlardaki batarya yangınına daha hızlı müdahale edilmesi için bir solüsyon hazırladı.

Ekibin başında bulunan Ferhat Bozkurt, yaptığı açıklamasında lityum pil yangınlarının mevcut şekillerde söndürülmesinin çok zor olduğunu belirtti. Bu sebeple üretilen bu solüsyon ile yangının kısa sürede söndürülmesi amaçlanıyor.

Konya'da bir firmada, 3 yıllık AR-GE sürecinin ardından elde edilen kimyasal solüsyonun kullanıldığı tüplerle, elektrikli batarya yangınına kısa sürede müdahale edilebilecek.

SOLÜSYON ÜRETİLDİ

Aralarında kimya, endüstri ve makine mühendisinin yer aldığı 10 kişilik ekip, elektrikli araçlardaki yangına kısa sürede etkili müdahale için çalışma yaptı. Sakarya Üniversitesi laboratuvarlarında 3 yıl süren AR-GE çalışmasının ardından mühendisler, tutuştuğunda uzun süren lityum batarya yangınını kısa sürede söndürmeyi sağlayan kimyasal solüsyon üretti.

Ekibin başında yer alan endüstri mühendisi iş insanı Ferhat Bozkurt, AA muhabirine, dünyada lityum pil yangınlarının mevcut yöntemlerle söndürülmesinin güç olduğunu söyledi.

Elektrikli araçlardaki yangının söndürülmesi için özel solüsyon çalışması yapıldı

Bozkurt, elektrikli araç yangınında soğutma için yaklaşık 80 ton su harcandığını belirterek, "Bu tablo, acil çözüm ihtiyacını ortaya koyuyor. Bu riski minimuma indirmek için yola çıktık. Geliştirdiğimiz yangın söndürme ajanının en dikkat çeken özelliği alev alan lityum pilleri kısa sürede 1000 dereceden 50 derecenin altına düşürmesi. Yangının reaksiyonunu tamamen kesiyoruz. Bu kabiliyet, dünyada şu an eşine az rastlanılan bir özellik." diye konuştu.

TALEPLER DOĞRULTUSUNDA TEST VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ YÜRÜTÜLÜYOR

Ürünün testlerinin İstanbul ve Ankara itfaiyeleriyle işbirliği içinde yürütüldüğüne dikkati çeken Bozkurt, başarılı sonuçların ardından Avrupa, Amerika ve Çin'deki bazı itfaiyelerle de yeni saha denemeleri planlandığı dile getirdi.

Elektrikli otomobil markaları ile de ortak çalışma yürütüldüğü ifade edildi. Mühendis Bozkurt, yaptığı açıklamasında yangın söndürme ekipleri satan firmalarda solüsyonun yangın zamanda olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER