ANASAYFA Otomobil İkinci el araç fiyatları düşecek mi? Piyasa uzmanından açıklama geldi

İkinci el araç fiyatları düşecek mi? Piyasa uzmanından açıklama geldi

Geçtiğimiz kış ikinci el araba piyasası rekor seviyeleri gördükten sonra yavaş yavaş normal seviyelere gelmeye başladı. Son bir aydır ise piyasada fiyatlar biraz daha normal seviyelere geldi.
yazar
Haber Merkezi
İkinci el araç fiyatları düşecek mi? Piyasa uzmanından açıklama geldi

Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, otomotiv sektörüyle ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Otomobil kampanyalarının 2024 ve 2025'te devam edeceğini, bunun da ikinci el piyasasında gerilmeye neden olacağını söyleyen Bülent Kılıçer, otomotivin artık bir yatırım aracı olmaktan çıktığını savundu.

OTOMOBİL PİYASASI 1 MİLYON SEVİYELERİNE ULAŞACAK

Otomobil piyasasında bu yıl 1 milyon seviyelerini zorlayacağını belirten Kılıçer, bunun biraz altında kalınabileceğini söyledi. Daha konuşulması gereken ve çözülmesi gereken çok fazla konusun olduğunu dile getiren Kılıçer, şöyle devam etti: "Ama sonraki dönemlerde 3-4 konunun ne olacağına çok bağlı nereye gideceğimiz.

thumbs-b-c-379d13f95d61c41fffb43ea47d4a42ed.jpg

Bir, döviz kurları nereye gidecek? İki, kredi bulunabilirlik oranı nereye gidecek? Üçüncüsü de yeni bir arz şoku yaşayacak mıyız? Yeni varyantlar olacak mı? Tabii ki fiyatların nereye gideceği ve kredi kısmı çok çok önemli."

YATIRIM AMAÇLI ARAÇ ALMA DEVRİ KAPANDI

Yatırım amaçlı araç alma devrinin sona erdiğine dikkati çeken Kılıçer, "Otomotiv, kesinlikle ve kesinlikle son 2-3 aydan beri artık yatırım aracı olmaktan çıktı.

175882.jpg

Tamamen ihtiyaca binaen satılıyor. Bununla beraber şunu da söylemek lazım. Önceki dönemde otomotiv değiştirme sıklığı ki bu Türkiye'de markadan markaya göre değişebilir, ortalama olarak 3,5-4 yıl arasındadır. Bu noktada artık yavaş yavaş süre uzamaya başladı. Yani 5 yıla, 5,5 yıla çıkmaya başladı." dedi.

MERKEZ BANKASI DOĞRU ADIMLAR ATTI

Merkez Bankası'nın son kararlarının doğru olduğunu ve bu alınan kararlarla geleceğin daha da öngörülebilir olduğunu söyleyen Kılıçer konuşmasını şöyle sürdürdü,

"Yani bugün baktığınızda döviz kurları artık stabil bir yere oturmuş durumda. En azından bir sonraki adımın ne olacağını ve onun etkilerini üç aşağı, beş yukarı tahmin edebilir hale geldik. Bu, konut piyasasında olsun, otomotiv sektöründe de olsun biraz daha öngörülebilirlik kısmını pozitif anlamda etkiliyor.

istanbul-araba-pazari-500x333.jpg

Bu anlamda da ben çok pozitif görüyorum bu adımları. Sonraki dönemde de pazar 1 milyonların biraz altında kalacak ama daha önceki dönemlerle kıyasladığımızda aslında o pandemi döneminde yaşamış olduğumuz olması gereken kısmın altında kaldığımız miktarı da sübvanse etmiş olacak."

SIFIR ARAÇLARDAKİ İNDİRİMLER İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASINIDA ETKİLEYECEK

Sıfır araçlarda yapılacak olan kampanyaların ikinci el araç piyasasını aşağı yönde etkileyeceğini söyleyen Bülent Kılıçer sözlerine şöyle devam etti, "Şu anki kampanyalarla ve talebin biraz gerilemesiyle beraber ikinci el fiyatlarının da ciddi şekilde aşağı düştüğünü gördük. Bundan sonraki süreç içerisinde de bu anlamda ben bu durumun biraz daha devam edeceğini düşünüyorum.

640x360.jpg

Özellikle yıl sonuna doğru ve 2024'ün başı da dahil olmak üzere bu kampanyaların devam edeceğini, hatta derinleşeceğini bekliyorsak eğer buradaki gerilemenin de bundan sonraki süreçte olabileceğini düşünüyorum."

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Faizsiz 150 bin TL evlilik kredisi ne zaman verilecek?

Faizsiz 150 bin TL evlilik kredisi ne zaman verilecek?