Otomobil ithalatına yeni ek mali yükümlülükler Resmi Gazete'de yayımlandı!

22 Eylül 2025 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan karar kapsamında otomobil ithalatına yeni ek mali yükümlülükler getiren düzenlemeler duyuruldu. Ticaret Bakanlığı yeni düzenlemeler hakkında açıklamada bulundu.

Otomobil ithalatına yeni ek mali yükümlülükler Resmi Gazete'de!

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile Resmi Gazete'de yayımlanan İthalat Rejimi Kararı ile İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 10436) yürürlüğe girdi. Yeni karar kapsamında otomobil ithalatına yönelik yeni ek mali yükümlülükler getirildi.

BAZI OTOMOBİL İTHALATLARINA EK MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRİLDİ!

İthalat Rejimi Kararı ile İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 10436), 22 Eylül tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Otomobil ithalatına yeni ek mali yükümlülükler Resmi Gazete'de yayımlandı!

Ticaret Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrasında bazı otomobil ithalatlarına ek mali yükümlülük getirildiği duyurulan açıklamada, “Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, Dünya Ticaret Örgütü kuralları ve uluslararası yükümlülüklerimize uygun olarak, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşmamız bulunan ülkeler dışındaki ülkelerden yapılacak binek otomobil ithalatında; Konvansiyonel ve hibrit (plug-in hariç) otomobiller için yüzde 25 veya minimum 6 bin ABD Doları/adedin yüksek olanının, Plug-in (haricen şarj edilebilir) otomobiller için yüzde 30 veya minimum 7 bin ABD Doları/adedin yüksek olanının, elektrikli otomobiller için yüzde 30 veya minimum 8 bin 500 ABD Doları/adedin yüksek olanının ek mali yükümlülük olarak uygulanması kararlaştırılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu karar hükümlerinin 60 gün sonra yürürlüğe gireceği belirtildi. Söz konusu kararın özelilkle de Çinli otomobil markalarını ve modellerini etkileyebileceği belirtilirken uygulamanın ana amacı cari açığı azaltmak ve Türkiye'de üretilen araçları korumak, ithalat baskısını kırmak olarak ifade edildi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER